promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Életre keltették Tutanhamon fáraót, kivételes vonásai letaglózták a kutatókat is
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tutanhamon fáraó 3300 évvel ezelőtt élt, de most úgy tűnik, a modern technológiának köszönhetően virtuálisan a szemébe nézhetünk.

A jelenlegi popkulturális szerepét nézve akár vitatkozhatnánk is azzal az állítással, hogy Tutanhamon fáraó már nincs az élők sorában. A 20. század legnagyobb felfedezéseként említett sírfeltárás Howard Carter nevéhez fűződik, aki 1922-ben bukkant rá a legendás uralkodó addig zavartalan végső nyughelyére. Az évezredek során a térségben bekövetkező természeti csapásoknak köszönhetően a fáraó sírhelye csodával határos módon érintetlen maradt csaknem négy évezreden át. 

Több mint 5 ezer műtárgyat találtak a sír különböző kamráiban, amelyeket egyébként az újonnan megnyíló Nagy Egyiptomi Múzeum felsorakoztat majd. Az évtizedek során a fáraó múmiáját röntgen- és CT-vizsgálatoknak is alávetették, hogy a lehető legtöbb részletet kiderítsék a fiatal uralkodó egészségi állapotáról. Többek között így derült ki az is, hogy kb. 19 éves korában hunyt el Tutanhamon, egy elfertőződött baleseti seb következtében. 

Kiderült az is, hogy vérfertőzés révén született, így komoly deformitásokkal és betegségekkel küzdött élete során. Gondok voltak feltehetően az immunrendszerével, a gerincoszlopával és a csontjaival is, nyúlszája lehetetett, tehát közel sem volt olyan daliás külleme, ami az emberek fejében él egy fiatal fáraó esetében. 

Modern 3D-s technológiák segítségével a csontváz szerkezete alapján kutatók pár évvel ezelőtt szó szerint életre keltették Tutanhamont. A múmia 15 percet tartózkodott a CT-ben, ezalatt 1700 digitális keresztmetszetű kép készült róla, amelyeknek segítségével pontosan meg tudták határozni a fáraó száját és állát, az orrának formáját, a testalkatát, sőt még a bőrének vastagságát is. 

A vizsgálatok alapján kiderült, hogy egy kb. 19 éves észak-afrikai származású fiatal férfi volt, feltételezhetően az alábbi külsővel. 

Forrás: news.artnet.com

Gerincproblémái miatt feltehetően bottal járt, a bal bokájánál pedig láthatjuk azt a sérülést, amely végül elfertőződhetett a végzetes baleset következtében. Mivel szülei, Ehnaton és Nefertiti több mint valószínű, hogy közeli rokoni kapcsolatban álltak egymással, sokakat meglephet a fiatal fáraó sebezhetőnek tűnő testalkata, hiszen közel sem hasonlít a szarkofágjain ábrázolt ereje teljében lévő délceg uralkodóra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás