promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért nem láthattuk még sosem a Hold túlsó oldalát a Földről?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztően éles fotókat tettek közzé.

Az utóbbi időben rengeteg hír érkezik a NASA-tól, és az űrben is egyre több projekt kezdődik. A James Webb űrtávcső szédületes sikere után pedig most újabb éles fotók érkeztek a világűrből.

A Perseverance marsjáró vörös bolygóbeli küldetése után a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal újabb nagy fába vágta a fejszéjét, és hamarosan újra embert vinnének a Holdra. Most az Artemis I projekt részeként az embereket nem szállító Orion nevű űrhajó Hold körüli pályára állt, az űrhajó küldetése azért is nagyon fontos, mivel, ha sikerrel jár, 2024-ben már asztronauták utazhatnak a Földről a Holdra. Az Orion most megkerülte a Holdat, és elképesztően éles képeket küldött haza a Földre, a Holdnak arról az oldaláról, amely bizony sosem látható a Földről.

Ez pedig annak a következménye, hogy kötött tengelyforgással rendelkezik. Épp annyi idő alatt fordul meg a saját tengelye körül, mint amennyi idő alatt megkerüli a Földet.

A tesztrepülés amúgy 25 napig tart, az Orion űrhajó pedig kétmillió kilométert tesz meg ezen idő alatt.

A próbarepülés célja egyértelmű, hiszen az asztronautákat bábuk helyettesítik, a NASA szakértői pedig igazából a fedélzeti rendszereket tesztelik, hogy felkészüljenek arra, amikor már élő embereket szállít majd az Orion űrhajó. A felkészülés az újbóli Holdra-szállásra amúgy már évtizedek óta folyik, az Orion űrkapszula tervezése közel tíz évig tartott.

Érdekesség, de ember szállítására is alkalmas űrhajó legutoljára 50 évvel ezelőtt kerülte meg a Holdat, ekkor 1972-t írtunk.

IDE kattintva nézhettek bámulatos képeket a Hold túlsó oldaláról.

(via Origo)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás