promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA káprázatos képeket közölt a Holdról, ezt mindenkinek látnia kell
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Orion űrhajó elkezdte megkerülni a Holdat, és közben csodás felvételek készültek.

Rengeteg embert érdekelnek a világűr rejtélyei, a NASA folyton ügyködő tudósai pedig azon vannak, hogy minél több kérdésre választ kapjunk. Sokáig úgy tűnt, hogy a szakemberek leginkább a Marsban látnak fantáziát, mivel jelenleg is a vörös bolygó áll számtalan kutatás központjában, de persze a Holdról sem feledkezett meg az űrügynökség – sőt, az utóbbi évek egyik legfontosabb küldetése is a körülöttünk keringő égitestre összpontosul.

November 16-án elindult az Artemis-I misszió, aminek az a célja, hogy az egyelőre legénység nélküli Orion űrhajót Hold körüli pályára állítsa, majd épségben visszahozza a Földre. A kilövést sokszor el kellett napolnia a NASA-nak, hiszen hol az egyik hajtómű, hol az üzemanyag-adagoló vacakolt, de végül sikerrel elstartolt a misszió, aminek az is a célja, hogy a jövőben emberekkel is megismételjék, és akár még egy bázist is kialakítsanak a Holdon.

Az Orion szépen, a terv szerint halad, és közben csodálatos felvételek születnek a Holdról. Így még talán sosem láthattuk az égitestet, a róla készült, fekete-fehér képek egészen káprázatosak, hiszen kifejezetten közelről készültek, így nagyon részletesek – tényleg olyan érzés ezeket a fotókat nézni, mintha csak egy repülőgép ablakából kémlelnénk az eget.

Az Artemis-I misszióval új korszak kezdődött az űrkutatásban, és ha az Orion sikeresen visszatér a Földre, akkor további izgalmakra számíthatunk a NASA-tól, hiszen a következő lépés minden bizonnyal az lesz, hogy egy emberi legénység is megkerüli a Holdat egy hasonló űrhajóval, majd a későbbiekben akár újra lábnyomokat is hagyhatunk rajta.

Itt lehet megtekinteni a Holdról készült, friss felvételeket:

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás