promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Feltörték a hatalmas középkori uralkodó titkos kódját, kiábrándító üzenetre derült fény
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Károly birodalmához tartozott Magyarország is.

A Habsburgok hosszú századokon keresztül játszottak kulcsszerepet az európai történelemben, és a hatásuk, befolyásuk alól Magyarország sem tudta kivonni magát. Ez különösen így volt, miután a törökök megroppantották a Magyar Királyságot, és hazánk gyámoltalanná vált.

Ebben az időszakban, a zűrzavaros 16. században uralkodott a Habsburg-házból származó V. Károly, aki 1530-tól Itália királyaként és a Német-római Birodalom császáraként lényegében korlátlan hatalommal rendelkezett.

Ő volt az utolsó császár, akit a pápa koronázott meg, de már a reformáció megjelenése, a parasztháborúk, valamint az oszmán előretörés is jelezte, hogy a katolikus egyház hatalma elenyészőben van a politikában, és a vezető szerepet egyre inkább a világi hatalmasságok veszik át.

Károly alatt a spanyol gyarmati területek óriásivá dagadtak, ezért mondhatták róla, hogy a birodalmában sohasem nyugszik le a nap. 1526 a császár életében kulcsfontosságú esztendő volt, hiszen megszerezte Itáliát és Burgundiát, a mohácsi csata és II. Lajos eleste után pedig a magyar trón az öccsére, I. Ferdinándra szállt.

A nagyhatalmú Károlynak volt egy titkos szövegezési kódja, amely közel fél évezreden keresztül megfejthetetlennek bizonyult. Pedig a kutatók joggal feltételezhették, hogy az így elrejtett információk további adalékokkal gazdagítanák az uralkodása időszakával kapcsolatos ismereteinket.

Nos, ez nem feltétlenül történt így, a kód feltörése után inkább csak az vált nyilvánvalóvá, hogy az uralkodó is csak egy gyámoltalan, közönséges emberi halandó volt, ugyanolyan félelmekkel telve, mint mások.

Egy 1547-ben keletkezett levélből (vezérképünkön) az derült ki, hogy Károly igencsak tartott egy francia merényletkísérlettől. A francia kutatók által fél év alatt megfejtett, 120 különféle szimbólummal rejtjelezett szöveg a császár akkori francia nagykövetéhez szólt, és a szakemberek most abban reménykednek, hogy ez a levél alapul szolgálhat további titkos iratok megfejtéséhez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás