promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ikonikus dolgot találtak meg Jézus életéből, egészen megrendítő a helyszín
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Poncius Pilátus római helytartóval is kapcsolatban áll.

Poncius Pilátus a bibliai újszövetség egyik ismert szereplője. A keresztények számára általában negatív figura a hajdani júdeai római helytartó, aki kimondta a halálos ítéletet Jézusra – bár ezt külső nyomásra tette, és utána „mosta is kezeit”.

Pilátus 26-ban került a posztjára, Tiberius császár küldte oda, vagyis az ominózus események idején már jó néhány éve hivatalban lehetett. Egy évtized után a szamaritánusok között rendezett vérfürdője miatt felelősségre vonták, Galliába száműzték, és ott is halt meg nem sokkal később. A legenda szerint élete végére keresztény lett.

Vajon hol lehetett az a hely Jeruzsálemben, ahol a helytartó kimondta Jézusra a halálos ítéletet? Jó ideje erre keresték már a választ a régészek, és úgy tűnik, hogy sikerrel is jártak. A Biblia is szolgál ezzel kapcsolatos nyomokkal, a helyet például úgy írja le, mint ami közel volt Nagy Heródes palotájához (ez szolgált akkor a helytartó székhelyéül).

„Pilátus azért, a mikor hallja vala e beszédet, kihozá Jézust, és űle a törvénytevő székbe azon a helyen, a melyet Kőpadolatnak hívtak, zsidóul pedig Gabbathának”

– olvashatjuk János evangéliumában. A nyomok alapján Shimon Gibson régész és csapata már viszonylag nagy magabiztossággal azonosíthatták a keresett helyet. Mégpedig Jeruzsálem nyugati részén, ahol ezt a bizonyos „kőpadolatot” is megtalálhatták.

Jelenleg a törökök által épített börtön (Kishleh), valamint az örmény szeminárium található azon a részen. A maradványok meglehetősen csekélyek, hiszen a hajdani palotának szinte csak az alapjai maradtak meg. Ennek szomszédságában lehetett egy olyan tér, ahol nagyobb tömeg is elférhetett, hogy előttük mondják ki a Megváltó halálos ítéletét.

Találtak ott egy jól védhető kaput, amelyen belül egy kövezett udvar volt, és alighanem ez szolgált a híres történés helyszíneként. Elvileg a kaput a helytartóság használhatta, de nyilvános eseményeken a köznép is beléphetett rajta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás