promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus kőgolyókat találtak a sűrű erdő mélyén, elképesztő videók jelentek meg róluk
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő felvételek.

Szabályos alakú kőgolyók találhatók Costa-Ricában, a kutatók egyelőre nem jutottak konszenzusra, hogy miért készítették ezeket. Persze feltételezések már vannak, ám csakúgy mint a gízai nagy piramisoknál vagy éppen a Stonehengnél, a teljes igazságot valószínűleg sosem fogjuk megfejteni.

A kőgolyókat amúgy egy fejlett kis kultúra, a Diquís kultúra hozta létre, amely arról nevezetes, hogy óriási kövekből faragott ki elképesztő alkotásokat, amelyekből nagyon sokat még most is látni lehet. A kőgolyók mérete is nagyon változatos, hiszen a pár centitől egészen a több méteresig is terjed. Több száz évig pihentek magányukban, míg végül az 1930-as években találták meg ezeket szakértők.

A tudósok úgy vélik, hogy ezeket emberek faragták ki ilyen tökéletes formákra, a kis törzseknél a kör és a gömb alak amúgy is nagyon divatban volt, hiszen házaikat is ilyen formákban készítették el. Ám a kőgolyók funkciójáról csupán homályos feltételzések vannak, sokról úgy tartják, hogy csillagászati eszközökként is használták ezeket. Ám ami a csillagászati eszközök elméletét árnyalja, azaz, hogy nagyon sokat közülük nem is formákban helyeztek el, hanem egyszerűen a lakóépületekben tartogatták ezeket.

Sőt, az elmúlt időszakban nagyon sokat elhordtak belőlük, hogy felállítsák őket udvardíszekként, ez a tényező azonban jelentősen megnehezíti a kutatók munkáját, hiszen eredeti helyeiktől távol találkozhatnak már csak a kőgolyókkal.

(Forrás: Origo, Heritage Daily)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás