promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetesen rejtélyes dolog derült ki az egyiptomi Szfinxről, nagyon kevesen tudják az igazságot
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valószínűleg nektek is feltűnt már ez a hiányosság.

A Szfinx az elmúlt évszázadokban a világ egyik legismertebb ábrázolásává vált, sőt, az elmúlt néhány évtizedben igazi popkulturális csúcsfogás lett. Egyiptom egyik legismertebb látnivalója, amelyről folyamatosan beszél a tudományos világ is, hiszen rengeteg legenda lengi körbe az építményt. Egy rakat összeesküvés-elméletbe hajló feltételezés szerint akár 10 ezer éves is lehet, és egy régen letűnt civilizáció építette, nem is az egyiptomiak. Talán az atlantisziak, a szobor alatt pedig rengeteg titkos járat és dokumentum van, amelyek bizony egy nagyon rejtélyes világ lenyomatai.

De ezek mellett is számtalan rejtély lengi körbe az építményt. Még arról is csak feltételezéseink vannak, hogy kit vagy mit ábrázol, valószínűleg amúgy egy nagy egyiptomi fáraó arcát adja vissza. A gigantikus építmény felfedezése is a múlt homályába vész, a nagy része évezredekig a homok alatt volt, majd csak Napóleon hadjárata lesz az a 19. század elején, hogy Európa is felfedezi magának az építményt, amelynek első blikkre is kiszúrható hiányossága, hogy hiányzik az orra.

De mégis mi történt vele?

Egy rakat legenda arról regél, hogy a francia tábornok hadjárata alatt sérült meg, ágyúval lötték le azt a franciák, így hagyva elképesztő kárt a világ egyik leghíresebb szobrán. De több ábrázolás arrúl tanúskodik, hogy ez nem így volt, a szobor orra már a 18. században sem volt a helyén.

De akkor mégis mi történhetett vele?

Az egyik legvalósabbnak tűnő elképzelés szerint vallási oka lehet annak, hogy a szobor ora eltűnt. Még időszámításunk előtt egy dervis rongálhatta meg azt, akinek nem tetszett, hogy az egyiptomi parasztok a termésük bősége érdekében ajándékokat vittek a szoborhoz. Ő így állt bosszút a bálványimádókon.

Még több érdekesség érdekel?

(Forrás: 24.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás