promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rábukkantak a Római Birodalom egyik leggazdagabb kincsleletére, zsákszámra voltak eltemetve a földben
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy villa alatt találtak rá a leletekre.

Zsákszámra találtak ókori római érméket Spanyolország területén, bár ebben az esetben a mértékegység meghatározása talán nem is helyes, hiszen óriási agyagkorsókban bukkantak rá a mérhetetlen kincsre.

A régészek máris kijelentették, hogy ez a legnagyobb lelet, amit az egykori birodalom Hispania provinciájában valaha is találtak. A tomaresi (Sevillához közeli) leletegyüttes 53 ezer darabból áll, és egy villa alá volt eltemetve.

2016 áprilisában építkezés kezdődött az ominózus területen, amikor a munkagépek kifordították az amforákat a földből. A 19 darab korsóból jó néhány emiatt el is tört, de így legalább nem volt kérdéses, hogy mit tartalmaznak.

A szakértői vizsgálatok napjainkban is tartanak, de a régészek nemrég kiadták az első összegzést a hihetetlen kincsről. Eddig mintegy 5900 darab érmét analizáltak, amelyekről kiderült, hogy mindet 294 és 311 között verték.

A hajdani római épület maradványait a 6. században hordhatták szét, hogy építőanyagként újra felhasználják azokat, ám senki sem gondolta, hogy a mélyben is érdemes lenne kutakodni.

Érdekes felfedezés, hogy az összes – eredetileg olajtárolásra készített – amfora szinte darabra ugyanannyi (2800) érmét tartalmazott. Ezt persze az egyforma űrtartalmuk is okozhatta, de sokkal valószínűbb, hogy az egykori tulajdonos mindezt tudatosan találhatta ki így.

Az érmék elképesztő sokszínűséget mutatnak, hiszen 9 császár idejéből valók (a legtöbb Diocletianustól), illetve egy tucatnál is több településről, bár a zömüket Karthágóban készítették. Mindez persze számos érdekes kérdést vet fel, amelyeket a szakembereknek még meg kell válaszolniuk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás