promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, ki fosztotta ki Tutanhamon sírját - varázslatos kincsek nyomára bukkantak
Borítókép:  Illusztráció / Pixabay
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

1922. november 4-én fedezték fel Tutanhamon fáraó sírját, aki azóta gyakorlatilag életre kelt: kulturális reneszánszát éli napjainkban a fiatal uralkodó, és emberek millióit tartják lázban a vele kapcsolatos felfedezések. 

Százezrek, talán milliók várják tűkön ülve a Nagy Egyiptomi Múzeum megnyitását, amely számtalan varázslatos rejtélyről ránthatja majd le a leplet. Húsz éve épül, végül Gízában húzták fel, és elképesztő műtárgyak egész sorát vonultatja majd fel, többek között Tutanhamon fáraó valódi kincseit is, amelyeket a sírjában találtak. 

A fiatalon elhunyt fáraó végső nyughelyén mesés kincsekre leltek: találtak szekereket aranyszobrokat, fegyverek, ruhákat, na meg persze a tökéletesen mumifikált fáraó testére is rábukkantak. Régóta sejtik azonban a szakértők, hogy a felfedezés során értékes műtárgyakat tulajdonítottak el a sírból. Sokakat meglephet, de a sírrabló nem más, mint maga a felfedező, Howard Carter lehetett. A Live Science számolt be arról nemrég, hogy a fáraó egyes ékszereinek lába kelt az ásatások során, amelyek úgy tűnik, egy évszázaddal később nemrég ismét feltűntek. 

Szakértők elemezték Tutanhamon sírjának a fotóit, a képeket pedig összevetették árveréseken és különböző múzeumokban kiállított tárgyakkal. Így láttak napvilágot egy fejdísz és egy nyaklánc darabkái is, utóbbi eddig a Kansas Cityben lévő Nelson-Atkins Művészeti Múzeumban pihent.

Forrás: Live Science - A fáraó mellkasán nyugodott az alábbi ékszer, amelyet egy számítógépes program segítségével rekonstruáltak.

Az elveszett fejdísz pedig a Saint Louis-i Művészeti Múzeumban volt, feltételezhetően szintén Tutanhamon sírjából származik. A Nat Geo magazin szerint az elkallódott kincsek hátterében egyértelműen Carter áll. Ennek az oka egyelőre ismeretlen, de valószínűsíthetően nem anyagi célok vezérelték a felfedezőt. Száz évvel ezelőtt talán nem tűnt akkora ügynek, ha egy több teremből álló kincshalmaz egyes darabjait eltulajdonítja. Feltételezhetően ajándékozott a kincsből családjának, barátainak, és egyes múzeumoknak is. Az még egyelőre kérdéses, hogy a megtalált ereklyék mikor kerülnek vissza otthonukba, Egyiptomba.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás