promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valami nagyon értékes bújhat meg Tutanhamon sírkamrája alatt, a titok minden korábbi felfedezést elhomályosíthat
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ifjú fáraó nyughelye még mindig rengeteg újdonságot tartogathat.

Kereken 100 éve óriási tudományos szenzációnak számított az ifjú Tutanhamon fáraó sírjának megtalálása. A Lord Carnarvon megbízásából dolgozó Howard Carter brit régész 1922 novemberében bukkant rá a csodálatos sírkamrára, amely lényegében az egyetlen érintetlenül megmaradt uralkodói nyughely volt az ókori Egyiptomból.

A Királyok völgyében feltárt, 5000 darabnál is több, rendkívül értékes kincsből álló leletegyüttes hosszú időre elvakította a tudós társadalmat, ám mostanában újabb kérdések is felmerülnek Tutanhamon sírkamrájával kapcsolatban.

Az egyik feltevés az, hogy talán innen nyílhat a mostohaanyja, Nofertiti királynő máig rejtve maradt nyughelye is. Egy másik hipotézis szerint pedig érdemes lenne az ifjú fáraó sírkamrája alatt is kutakodni, hiszen ott is további értékes kincsek bújhatnak meg.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy a két dolog egy és ugyanazon eredményre vezetne. Az egyiptológus Nicholas Reeves úgy véli, hogy Tutankhamun sírhelye csupán egy előtér, vagyis létezik egy nagyobb, és valószínűleg sokkal szebb kamra, amelyben ki más is lehetne eltemetve, mint Nofertiti.

„A világ legnagyobb régészeti felfedezése még adós lehet nekünk valamivel. Talán egy sokkal látványosabb felfedezéssel, mint Tutanhamon sírja. Én úgy vélem, hogy az antik világ leghíresebb asszonyát szintén oda temették”

– állítja a szakember. Tudjuk egyébként, hogy a fáraó halála után nem sokkal kétszer is betörtek rablók a helyiségbe, ám csak kisebb, könnyebben mozdítható tárgyakat tulajdonítottak el. Nicholas Reeves ezért bízik abban, hogy a királynő végső nyughelye akár teljesen érintetlenül maradhatott fenn. Immár az egyiptomi hatóságokon múlik, hogy megadják-e az engedélyt a tüzetesebb kutatáshoz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás