promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mekkora baklövés! Nem is Tutanhamoné volt a csodálatos arany maszk?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy új elmélet szerint apja felesége, a szépséges Nofertiti királyné számára készült.

Az egyiptomi Újbirodalom első dinasztiájához tartozó Tutanhamon fáraó sírját 1922-ben találta meg a brit Howard Carter a Királyok völgyében. Nagy szenzációnak számított, hiszen nagyjából épen maradt fenn, megtalálták benne az uralkodó szarkofágját is a múmiával.

Valami azonban mégsem stimmelt vele, és erre éppen maga Tutanhamon a magyarázat. Az ifjú fáraó ugyanis legfeljebb 19 éves volt, amikor meghalt, ez pedig alighanem felkészületlenül érte az udvarát. Sebtében kellett eltemetni, és erre

egy olyan sírt találtak a legalkalmasabbnak, amely feltételezhetően egy nő számára készült.

Sok kisebb-nagyobb jel utal erre, például az is, hogy a folyosóról jobb kéz felé fordulva juthatunk a sírkamrához, márpedig férfiak esetében a bal kéz felé fordulás volt a jellemző a 18. dinasztia idején.

Ha jobban megfigyeljük, gyanúsnak mondható Tutanhamon káprázatos, aranyból készült, és mindenki által jól ismert halotti maszkja is. A vonásai persze egy fiatalemberé is lehetnek, de egy ilyen dísz mögé könnyen elképzelhetünk egy női arcot is.

A szakértők eddig nagyvonalúan átsiklottak egy apró, de annál fontosabb részlet fölött is: vajon miért van kifúrva a fül a halotti maszkon? Ez a kérdés egyre jobban foglalkoztatja a régészeket, akik közül jó néhányan már a dühös vitákig is eljutottak ebben a témában.

Az egyiptológus professzor Joann Fletcher például meg van győződve arról, hogy a csodás maszk nem Tutanhamon, hanem Nofertiti királyné számára készült. Ő az ifjú fáraó apjának, Ehnatonnak volt az egyik felesége, de nem az anyja Tutanhamonnak.

A királyné bő egy évtizeddel a fiatal uralkodó halála előtt eltűnt, a nevét többé nem említették. Talán valamilyen járvány áldozata lett, esetleg kiesett Ehnaton kegyeiből – utóbbi esetben pedig különösen érdekes lenne, hogy akkor miért jutott volna neki ilyen pompás sír.

Joann Fletcher szerint kizárt, hogy Tutanhamon fülbevalót viselt volna, így a maszk aligha készülhetett számára. Sokkal valószínűbb, hogy Nofertitinek szánták, és csak utána alakították át az elhunyt uralkodó részére.

Az Egyiptomban óriási szaktekintélynek számító Zahi Hawass régész, a kulturális miniszter helyettese azonban megkérdőjelezi ezt a teóriát.

„Fletcher elmélete a kilyukasztott füllel kapcsolatban alaptalan, mert a 18. dinasztia összes fáraója fülbevalót viselt az uralkodása során. A maszkon nincs rajta Nofertiti királynő neve sem, amint azt egy német archeológus is megállapította a tárgy javítása során” – hűtötte le a kedélyeket a híres egyiptológus.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a Tutanhamon sírjában talált tárgyak egy része valóban nem a fiatal fáraó számára készült, hanem már korábban, az Amarna-korban. Az sem volt általános, hogy a halotti maszk az elhunytat ábrázolja, gyakran megjelenítették rajta például Oziriszt, a halál és újjászületés istenét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás