promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Előkerült a legendás egyiptomi város a tenger mélyéről, döbbenetes régészeti felfedezés
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az elsüllyedt Canopus a kor Ibizája, bulihelye volt.

Az ókori Egyiptom Velencéje, vagy sokkal inkább Ibizája volt az a Canopus nevű város, amelynek évezredes virágzás után nyoma veszett. A modern régészek azonban újra rátaláltak, így rácsodálkozhatunk egykori fantasztikus gazdagságára és sokszínűségére.

A település egykor a Nílus folyó deltájában jött létre, a Földközi-tenger déli partján, nem messze Alexandriától. A története szomorúan indult, hiszen amikor a szépséges Kleopátra királynő, a Ptolemaida-dinasztia utolsó uralkodója Krisztus előtt 30-ban öngyilkosságot követett el, azzal a tudattal szállhatott a sírba, hogy birodalma a római uralom alatt percek alatt semmivé foszlik.

Ehhez képest egészen más történt, Canopus például olyan virágzásnak indult, mint az egyiptomiak alatt sosem. A hódítók épületeket emeltek, utakat építettek, szobrokat, templomokat állítottak fel, a szórakozni, vásározni vágyó emberek pedig a Római Birodalom minden tájáról özönleni kezdtek ide.

A canopusi nőket néhány történetíró a világ legszebbjei közé sorolta, és azt sem felejtették el megemlíteni, hogy mindig könnyen elcsábíthatók egy kis kalandra. Hadrianus császár például annyira imádta a helyet, hogy a Rómához közeli Tivoliban épített villájába néhány építészeti elemet Canopusból is becsempészett.

A híres város azonban az idők során a tenger és a Nílus eróziós munkája következtében elenyészett, és egészen a közelmúltig azt sem tudtuk, hol rejtőzik. Az ezredforduló táján azonban Franck Goddio francia régész rájött, hogy azért nem találjuk a szárazföldön, mert elnyelte a víz.

A szakember nemcsak ócska törmelékeket, de csodálatos szobrokat, edényeket, épületeket talált a Földközi-tengerben, sőt egy olyan kőszerkezetet is, amely 103 méter hosszúságúra nyúlik. Canopus előkerült a feledés homályából, de ehhez 50 régész és más kutató kétévnyi megfeszített munkájára volt szükség.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás