promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen felfedezés: olyan kincseket találtak a magyar falu melletti szennyvíztisztítónál, ami történelmi jelentőségű
Borítókép:  Wikipédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Feltúrták a szennyvíztisztítót Jászszentlászlón, és hihetetlen dolgokat találtak.

Nemrég hírt adtunk róla, hogy a mohácsi csata helyszínénél újabb leleteket találtak, amelyek segíthetnek abban, hogy a tudósok pontosan meg tudják határozni, hogy hol is zajlottak a magyar történelem egyik legfontosabb és legtragikusabb ütközetének etapjai.

Most ismét egy szenzációs régészeti eredményről számolhatunk be, ugyanis a Bács-Kiskun megye, Kiskunmajsai járásában lévő kis falu, Jászszentlászóban található szennyvíztisztítónál több, mint 3000 éves leletekre bukkantak: többek között bronztűt, miniatűr agyagkanalat, és feltehetően az egykori települést védő erődítés nyomait találták meg.

A kecskeméti múzeum munkatársai a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet megbízásából folytattak megelőző feltárást a területen. A szakemberek mintegy 2000 négyzetméteren végeztek ásatásokat a szennyvíztisztítónál, amit hamarosan bővíteni fognak, és ez a feltárás azért is bír kiemelt jelentőséggel, mert Jászszentlászlónál még sosem végeztek ásatásokat. Ráadásul egy olyan korszak leletei kerültek itt elő, amiből szinte semmit sem találtak a régészek mostanában. Mivel a bronzkorból nincsenek írásos emlékek, ezért elég keveset is tudunk az akkori népességről és kultúráról, szóval ez mindenképpen komoly felfedezésnek számít.

A Kecskeméti Múzeum jelentése szerint az említett tárgyak mellett találtak még elfogyasztott állatok csontjait, összetört edényeket, őrlőkő töredékeket, és fémtárgyakat is. Érdemes tudni, hogy ebben a korban már magas szintű volt a fémmegmunkálás, ezt bizonyítja az a teljesen épen maradt bronztű is, amit a helyszínen találtak, és amit valószínűleg ruha összetartására használtak. Ezen kívül egy agyagkanál is felbukkant, amiről egyelőre nem tudni, hogy étkezésre használták, vagy egy korabeli gyermekjáték volt. A tárgyak mellett a régészek találtak egy 14 tagból álló gödörsort is, ami egy települést védő kerítés vagy egy erődítmény nyomára utal.

A szakértők most a leleteket felhasználva rekonstruálni fogják az egykor, a területen élők mindennapjait, akik véleményük szerint agrártevékenységet folytathattak. Miután feldolgozták őket, a tárgyak a Kecskeméti Katona József Múzeumba fognak kerülni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás