promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes felfedezés: olyan dolgot találtak a mohácsi csata helyszínén, ami történelmi jelentőségű
Borítókép:  Wikipédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez a lelet kiemelt fontossággal bír a magyar történelmet illetően.

1526. augusztus 29. - a nap, amikor az oszmán törökök megsemmisítő vereséget mértek a magyar seregre. Lassan 500 éve már a mohácsi vésznek, de még mindig nem tudunk mindent Magyarország történelmének egyik legsötétebb és legtragikusabb eseményéről. Most viszont előkerült egy korabeli fegyver alkatrésze a baranyai Majs község közelében, ami egy nagyon fontos lelet, hiszen segítségre lehet a csata helyszínének meghatározásában.

A Janus Pannonius Múzeum közölte, hogy a mohácsi csata idejéből származó, taplólakatos puskacsőhöz illő kakas került elő az említett település közelében, mégpedig egy fémkeresős csatatérkutatás során. Hihetetlen, de ez az apró tárgy megerősítheti a felvetést, miszerint 1526 körül, a helyszínen tűzfegyverekkel is támogatott gyalogsági összecsapás zajlott. Ráaádsul ez a lelet azért is fontos, mert egyrészt kevés maradt fenn a fegyverből, másrészt az volt a 16. század első harmadának meghatározó gyalogsági fegyvere, azaz a csata idején ezt a típust használták a katonák.

Na, de honnan tudják majd, hogy ahol ezt az alkatrészt találták, az valóban a mohácsi csata helyszíne volt? Ezzel kapcsolatban van egy tudósítás Brodarics Istvántól, II. Lajos kancerrárjától - aki maga is részt vett az ütközetben -, aki leírta, hogy a csata legjelentősebb része egy általa Földvárnak nevezett faluban és annak környékén, a török ágyúállások előtt folyt. Na már most, amikor a magyar lovasság támadása elakadt és lemészárolták őket, a megmaradt, nagyjából 6 ezer fős keresztény gyalogság ezen a helyen védelmi négyszögbe rendeződött. Ez eleinte jó ötletnek tűnt, ugyanis a török lovasság nem tudott áttörni rajtuk, viszont a janicsár lövészek sortüzei hamar felszámolták a védvonalat. A kutatók a megtalált lövedékeket térképre rögzítették, és ezeknek a szóródási képei behatárolják azt a területet, ahol a lőfegyvereket használták.

A szakemberek eddig is tudták, hogy ez a momentum volt a csata döntő része, és a Majs közeléből előkerült leletek is ezt bizonyítják; találtak itt már golyóöntő formát, a korban használt sarkantyútípus töredékeit, fokost, buzogánytöredékeket, lópatkókat, nyílhegyeket, valamint Szulejmán-aranypénzeket is.

A most zajló csatatérkutatás - amely során a fegyver alkatrészét is találták - egyik célja, hogy tömegsírokat kutassanak fel, ugyanis nagyon sok katonát azon a helyen temettek el annak idején, ahol elestek. És mivel Majs közelében zajlott a mohácsi csata végső etapja, több ezer ember maradványa és felszerelése heverhet valahol a földben.

[[vid]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás