promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félrement a NASA kísérlete, amely a Föld esetleges megmentésére irányult? Ijesztő fejlemények történtek
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy égitest pályáját akartuk módosítani, ez lett belőle.

A tudományos-fantasztikus filmek legőrültebb ötletét valósította meg a közelmúltban a NASA. Űrszondát indítottak a Didymos aszteroida körül keringő, Dimorphos névre keresztelt holdacska ellen, hogy tervezett becsapódást hajtsanak végre rajta.

Az űrügynökség azt akarta kipróbálni, hogy különleges esetben képesek lennénk-e a mai technikával eltéríteni egy hasonló méretű égitestet, ha az a Földet veszélyeztetné. A bolygónktól 11 millió kilométerre elhaladó Dimorphos teljesen ártalmatlan volt ránk, a próba pedig remekül sikerült – legalábbis elsőre úgy tűnt.

A NASA DART űrszondája 22,5 ezer km/h sebességgel csapódott a holdba szeptember 27-én, és az ütközést élőben is megtekinthették a szakemberek egy kísérőszonda segítségével. A kutatók várakozása szerint a Dimorphos keringési idejének le kellett lassulnia (akár 10 perccel is), illetve némileg a pályája is módosulhatott.

Bár az eredmények alaposabb kiértékelésre még várni kell, az már most látható, hogy az eltalált égitest több ezer kilométeres törmelékcsíkot hagyott maga után. Nem tudni, hogy ez az előzetes kalkulációkban is szerepelt-e, de a külső szemlélők számára mindenképpen nyugtalanító fejlemény.

„Az ütközés után két nappal egy chilei teleszkóppal sikerült elkészíteni azt a figyelemre méltó felvételt, amelyen egy óriási üstökös formájú porfelhő látszik a hatalmas kőzet mögött”

– olvasható az MTI összefoglalójában. A törmelékcsík állítólag most a 10 ezer kilométert is meghaladja, és elvileg egy idő után szét kell oszlania az űrben. A NASA egy új korszak nyitányaként értékeli a kísérletet, hiszen a Dimorphos éppen akkora objektum, amely már potenciális veszélyt jelenthetett volna a Föld számára.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás