promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató felfedezés: svájci órát találtak egy 400 éves kínai sírban?
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sok olyan rejtély van a világban, ami azért idővel értelmet vagy megoldást nyer, azonban sok misztikum örökké megfejtés és logikai magyarázat nélkül marad. Az utóbbi kategóriába tartozó egyik legérdekesebb rejtély egy „svájci órához” kapcsolódik, amelyet egy több, mint 400 éve lezárt ősi kínai sírban fedeztek fel.

Hogyan került oda? Ez a kérdés foglalkoztatja azokat a régészeket, akik felfedezték a svájci órát ábrázoló gyűrűt egy ősi sírban a dél-kínai Shangsiban, és azon a véleményen vannak, hogy a Ming-dinasztia (15-16. század) temetése óta nem nyitották ki a sírt.

A miniatűr, kidolgozott karórának tűnő gyűrű nagyjából egy évszázadosnak tekinthető. A titokzatos óra/gyűrű sáros volt és 10:06-ot mutat, a hátuljára a „svájci” szó van gravírozva.

Megtalálása több kérdést vet fel, mint választ. Például: Honnan jött az óra kinézet? Lehet, hogy az órát/gyűrűt a sírba csempészték utólag, de ha igen, akkor miért, és ki?

A Ming-dinasztia idejében már voltak órák, de semmi sem magyarázza, hogy az óra hátuljára miért van angolul rágravírozva a „svájci” szó. A svájci Genfben más nyelvek voltak gyakoribbak, nevezetesen a francia és a német.

A „Swiss made” viszonylag egy modern kifejezés, ami azt jelenti, hogy made in Swiss, azaz Svájcban gyártották. Hogyan került a Ming-Dinasztia – ami 1368-1644 létezett – sírjába egy Swiss feliratú gyűrű/óra, amit 1848-ban gyártottak?

Erre a kérdésre több elvetemült válasz/elmélet is létezik, mint például a temetés közben lerepült egy integető „időutazó” ujjáról; mégis felnyitotta már valaki a sírt, csak nincs ennek nyoma; vagy esetleg egy egér/patkány a szájában vitte be a sírba a karórát ábrázoló gyűrűt.

Sajnos a választ valószínűleg soha nem tudjuk meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás