promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ütközött a marsjáró, aggódik a NASA, szakértők vizsgálják, hogy mi lehet az
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

 A Mars több száz kiló szeméttel van tele 50 év robotkutatása után.

Futóművek leszakadt darabjai, lezuhant űrhajók és az eszközök elhasználódása sok törmeléket termelt, amelyek most szétszóródtak a Mars felszínén.

A marsjárók gyakran találkoznak törmelékkel. Az emberek több mint 50 éve kutatják a Mars felszínét. Az ENSZ Világűrügyi Hivatala szerint a nemzetek 14 különböző küldetés során 18 ember alkotta tárgyat küldtek a Marsra. Sok ilyen küldetés még most is folyamatban van, de a marsi kutatások évtizedei során az emberiség sok törmelékdarabot hagyott hátra a bolygó felszínén.

2022 augusztusának közepén a NASA megerősítette, hogy a Perseverance marsjáró egy szemetet észlelt a landolása során, ezúttal egy összegabalyodott hálót. Nem ez az első eset, hogy a tudósok szemetet találnak a Marson. A magyarázat egyszerű: mert sok szemét van ott.

A Marson leszálló összes űrjármű a Mars felszínére navigáló, leszállást segítő berendezéseket – például a védőhéjat – kilöki.

Honnan származhat a törmelék?

A Marson lévő törmelék három fő forrásból származik: nem működő hardverekből, inaktív űrhajókból és lezuhant űrhajókból.

A marsi felszínre irányuló minden küldetéshez szükség van egy modulra, amely megvédi az űrhajót. Ez a modul tartalmaz egy hőpajzsot, amikor a vízi jármű áthalad a bolygó atmoszféráján, valamint egy ejtőernyőt és egy leszálló hardvert, hogy szépen és finoman tudjon landolni.

A vízi jármű eldobja a modul darabjait, amikor leereszkedik, és ezek a darabok a bolygó felszínének különböző helyein csapódnak be. Amikor ez a törmelék a földbe, azaz Marsba csapódik, kisebb darabokra törhet, ahogy az a Perseverance rover leszállásakor történt 2021-ben. Ezek az apró darabok aztán a marsi szelek miatt szétszóródnak.

Rengeteg apró, szélfútta szemetet találtak az évek során – például a közelmúltban talált hálóanyagot. Az év elején, 2022. június 13-án a Perseverance rover egy nagy, fényes hőtakarót vett észre néhány sziklába ékelve, 2 km-re a rover leszállási helyétől. A Curiosity 2012-ben és az Opportunity 2005-ben is talált törmeléket a leszálló járműveiből.

A Mars felszínén található kilenc inaktív űrszonda alkotja a törmelékek nagy részét. Ezek a járművek a Mars 3 leszálló, a Mars 6 leszálló, a Viking 1 leszálló, a Viking 2 leszálló, a Sojourner rover, a korábban elveszett Beagle 2 leszálló, a Phoenix leszállóegység, a Spirit rover és a legutóbb lezuhant űrhajó, az Opportunity rover. Többnyire sértetlenek, ezek inkább történelmi emlékeknek tekinthetők, mint szemétnek.

A kopás és a szakadás mindenre hatással van a Mars felszínén. A Curiosity alumínium kerekeinek egyes részei letörtek, és feltehetően szétszóródtak a rover nyomvonalán. A lezuhant űrhajók és darabjaik egy másik jelentős szemétforrás. Legalább két űrszonda lezuhant, további négy pedig megszakította a kapcsolatot a leszállás előtt vagy közvetlenül utána. A bolygó felszínére való biztonságos leereszkedés a legnehezebb része minden Mars-leszállási küldetésnek – és nem mindig végződik jól.

Ha összeadjuk az összes valaha a Marsra küldött űreszköz tömegét, akkor körülbelül 22 ezer fontot (9979 kilogrammot) kapunk. Vonjuk le a jelenleg működő jármű tömegét a felszínen – 6306 fontot (2860 kilogrammot) – és 15 694 font (7119 kilogramm) emberi törmelék marad a Marson.

Miért számít a szemét?

Ma a tudósok fő aggodalma a Marson lévő szeméttel kapcsolatban az a kockázat, amelyet a jelenlegi és jövőbeli küldetésekre jelent. A Perseverance csapatai minden talált törmeléket dokumentálnak, és ellenőrzik, hogy nem szennyezheti-e be a rover által gyűjtött mintákat. A NASA mérnökei azt is mérlegelték, hogy a Perseverance belegabalyodhat-e a törmelékbe.

Sajnos az ember akárhova teszi be a lábát, szemetel, és ez már a Marson is jelentkezik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás