promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Álmos vezér sírját találta meg egy híres magyar régész? Egészen lenyűgöző leletanyag került elő

Álmos vezér sírját találta meg egy híres magyar régész? Egészen lenyűgöző leletanyag került elő

Tech & Tudomány

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Árpád nagyfejedelem apját talán rituálisan feláldozták.

A honfoglalás kapcsán mindenkinek Árpád nagyfejedelem neve ugrik be elsőként, pedig a magyarság új hazájának megtalálásában legalább ilyen fontos szerepe lehetett az apjának, Álmos vezérnek is. Ő azonban 895 táján, nem sokkal a Kárpát-medencébe való benyomulás után meghalt, bár lehet, hogy ez csak olyasféle legenda, mint a bibliai Mózesé, aki szintén nem léphetett be a zsidóság új hazájába.

Álmos a legenda szerint egy turulmadártól fogant, vagy legalábbis a védőszárnyai alá vette a szentnek tartott madár, amint arról az édesanya, Emese is beszámolt a csodálatos álmát követően. A magyarokat a Kárpát-medencéig vezető Álmos talán egyfajta vallási vezető lehetett, akit feláldozhattak az új haza elérésekor, így a sírja Erdélyben lehet.

A Horthy-korszak egyik elismert régésze, Fettich Nándor szerint azonban a nyughelyét kissé északabbra kell keresnünk. A második világháború után a kommunista hatalom kegyeiből kiesett szakember az 1950-es évek végén térhetett vissza a tudományos életbe, és ezt egy nagy dobással kívánta nyomatékosítani.

Fettich úgy gondolta, hogy a mai Szlovákia területén lévő Zemplénben feltárt honfoglalás kori temetkezőhely nem átlagos, hétköznapi, hanem valódi fejedelmi sír, lenyűgöző leletanyaggal. Ha pedig az, akkor nem lehet másé, csakis Álmosé, ám ezt a feltevését a korabeli régész szakma szinte egyöntetűen elutasította.

„Fettich nem elégedett meg azzal, hogy Álmos vezért találta meg a zempléni négyes számú kurgán sírjában, de mindjárt egy politikai gyilkosságot is költött a lelőhelyhez. Véleménye szerint ugyanis Álmos fejedelmet nem feláldozták, hanem megölték, és a holttestét rituálisan meg is gyalázták, ennek az aktusnak a kitervelője pedig nem más volt, mint tulajdon fia, Árpád fejedelem és a társa, Kurszán”

– olvasható az Index összefoglalójában. A régész úgy vélte, hogy Álmos fejét levágták, a testét hasra fektetve temették el, a szablyáját kicserélték, a gyászoló nők hajfonatait pedig levágták, és bedobták a vezér mellé a sírba.

Ma már tudjuk, hogy mindez nem így történt, ezért tovább folyhat a nyomozás Álmos sírja után. Aligha fogjuk megtalálni, ehhez már túl kevés a nyom, viszont Fettich erőltetett feltételezései is elősegítették, hogy a kutatók még alaposabban megismerjék és megértsék a honfoglalóktól ránk maradt leletanyagokat.

Borítókép:  Profimedia

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás