promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rossz hír érkezett a diétás kóláról, alighanem kicsinálja a szívet hosszú távon
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A mesterséges édesítőszereket vizsgálgatták egy évtizeden keresztül, 100 ezer személyen.

Sokan helyettesítik mesterséges édesítőszerekkel a hagyományos cukrot, abban a hitben, hogy ezzel jót tesznek az egészségüknek. Most azonban egy francia kutatás is rámutatott arra, hogy ezzel hosszú távon alighanem kicsinálják a szívüket.

A vizsgálat során 100 ezer ember étkezési szokásait és egészségét elemezték, így jutottak a fenti következtetésre. Adataik szerint azok között, akik nagy rajongói a mesterséges édesítőszereknek (aszpartám, szacharin, szukralóz stb.), 10 százalékkal több volt a szívproblémákkal küzdő személy.

A francia kutatók szerint ezek tehát nem tekinthetők a nád- vagy répacukor biztonságos helyettesítőinek. Ijesztő a következtetésük, miszerint már napi egy doboz diétás kóla elfogyasztása érzékelhetően növeli a szívinfarktus kockázatát.

Ráadásul nemcsak az üdítőkben találhatunk mesterséges édesítőszereket, hanem például a joghurtokban, gabonapelyhekben és a ketchupban is, ezáltal pedig fokozott rizikónak vagyunk kitéve. Már napi 78 mg elfogyasztása is tizedével növeli a szívroham, valamint ötödével a stroke kockázatát.

Az egy évtizedet átölelő kutatás lényegében már az eddig is fennálló gyanút erősítette meg a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban. Független szakértők viszont azt hangsúlyozzák, hogy a cukorhelyettesítők és a szívproblémák közötti összefüggés túl van becsülve, ráadásul jó ideje tisztában vagyunk a hagyományos cukor egészségkárosító hatásával is.

A magyar Cukorbeteg Központ oldal szintén jóval megengedőbb, a honlapjukon ugyanis ezt írják, felhívva a figyelmet a mértékletességre:

„Cukorbetegek, fogyókúrázók körében visszatérően felmerülő kérdés, hogy okozhat-e a mesterséges édesítőszerek rendszeres használata daganatos megbetegedéseket vagy bármilyen más szervi ártalmat. Mai ismereteink szerint a mesterséges édesítőszerek daganatkeltő hatásának veszélyével nem kell számolni, hosszú távú megfigyelésekből származó adatok támasztják alá biztonságos használatukat. Azonban elővigyázatossági okokból valamennyi édesítőszer ajánlott napi mennyiségének felső határa meghatározott, amit érdemes lehet betartani.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás