promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelem: ennek a gyümölcsnek a magjában cián van, pedig imádjuk ropogtatni, jobb, ha megtudod melyik az
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Biztosan mindenki kóstolta már a sárgabarack kiszárított, feltört magját, amikor kisgyermek volt. Nekem mandula ízre emlékeztet, nem is hiába, mivel egy családból valók. De van egy elég fajsúlyos különbség. Az egyikből jó sokat is megehetsz, míg a másikból maximum 3 darabot.

Első gondolatra azt hihetnénk, hogy a mandula a diókkal kistestvér, miközben a barackfélék családjába tartozik. Ezért van a barack magjának és a mandulának hasonló íze.

Azonban nem árt tudni, hogy a mandula ízű sárgabarack magja amigdalint tartalmaz.

Veszélyes az amigdalin?

Azt már a XIX. Században felmerült annak a lehetősége, hogy a kitűnő élettani hatása miatt megpróbálják használni a barackmagot a rákgyógyításban, de hamar rájöttek, hogy több a kára, mint a haszna, ugyanis halálos méreggé válhat, ha túl sokat fogyasztunk belőle.

Ha amigdalint fogyasztunk, akkor a szervezetben ciánhidrogén szabadul fel. A ciánhidrogén nevéből adódóan is az egyik legveszélyesebb és legerősebb mérgek egyike. Mindenhol betiltották az amigdalin forgalmazását, és az ezzel a vgyülettel folytatott klinikai kísérleteket is.

Viszont fontos megjegyezni, hogy a B-17 név alatt forgalomban lévő készítmények gyakorlatilag sárgabarack- vagy mandulamag-kivonatot tartalmaznak, hatásuk kétségbevonható és akár veszélyes is lehet.

Most akkor veszélyes vagy hasznos?

Az európai élelmiszerbiztonsági hatóság felnőtteknek naponta maximum 3 kisebb sárgabarackmag fogyasztását számítja még nem mérgezőnek, ennél több fogyasztása mérgezést idézhet elő. Gyermekeknél már akár egy darab szárított sárgabarackmag is megnövelheti a szervezet cián-hidrogén-szintjét, számukra fél magnyi dózis lehet ártalmatlan több akár életveszélyes is lehet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás