promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA ilyen képet még nem mutatott a világűrről, elképesztő fotó került nyilvánosságra
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Csodálatos kép jutott el a Földre.

Ha nem a marsi expedíció és a Perseverance marsjáró áll elő valami zseniális felfedezéssel, akkor a James Webb űrtávcső hoz el nekünk valami csodát.

Szinte már meg is szokhattuk, hogy a NASA legújabb szuperkütyüje, az űrben elképesztő távolságokra is elláttó, és nagyon éles képeket készítő űrtávcsője, a James Web űrtávcső szinte napi rendszerességgel örvendeztet meg minket szenzációs fotókkal, olyan képekkel, amelyekhez még hasonlókat sem láthattunk ezidáig. Most a Naprendszer legnagyobb bolygójáról, a Jupiterről közölt az űrügynökség fotókat.

A képen a bolygó északi és déli pólusain ragyogó sarki fények mellett láthatjuk a bolygó Jupiter óriási ciklonait is, amelyek közül van olyan, amely akkora, mint maga a Föld. Sőt, a képen feltűnik a Jupiter 79 ismert bolygója közül kettő is, az Amalthea és az Adrastea is.

A most közölt képeken látszódik a Nagy Vörös Folt is, amelyet ugyan már láthattunk más kamerák által is, de ilyen élesen még sosem. A szakértő, Heidi Hammel csillagász azt is megosztotta a nyilvánossággal, hogy a Nagy Vörös Folt azért látszódik ennyire fényesnek, mivel nagyon magasra nyúlnak a felhők a légkörben.

A James Webb űrtávcső amúgy 1,5 millió kilométerre van a Földtől, és úgy tűnik, hogy egyelőre minden nagyon zökkenőmentesen működik a szerkeszetben, a szakemberek azt is elmondták, hogy úgy tűnik, az előre eltervezett 10 éves üzemidő 20 évig is eltarthat.

IDE kattintva elérhető a kép a Jupiterről.

(via Telex)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás