promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért nyalogatja az embert a kutya? A válasz egészen megdöbbentő lehet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokkal többet jelenthet annál, minthogy elsőre gondolod.

Korábbi cikkeinkben már rengeteg viselkedésformáról lerántottuk a leplet, többek között arról, hogy miért néz mélyen a szemedbe a kutya, vagy azt, hogy miért követ téged mindenhova.

De mi a helyzet a nyalakodással?

A kutyák vislekedését sokan és sokszor úgy azonosítják, mintha azok az emberi viselkedéshez hasonlatosak lennének, pedig ennél sokkal szövevényesebb mintázatokról van szó, és nem feltétlenül úgy van minden, ahogy azt elsőre gondoljuk. A válaszok összetettebbek, így pedig érdekesebbek is. A kutyák életében példul a nyalogatás egy teljesen természetes ösztön, a kölyökkutyák például így tartják a kapcsolatot is egymással.

A nyalogatásnak az "étkezésénél" is fontos szerep jut, a kutyafalkában például a nyalogatás az alfa felé fejezte ki az alacsonyabb rangon álló egyedeknél, hogy szeretnének részt venni a lakomán. A kutatók és szakértők a kutyáknál a nyalakodást egyfajta érzékelésként fogják fel, mint amilyen az embereknél a tapintás.

De mást is jelenthetnek.

Például azt, hogy simogatásra, játékra vágynak a gazdival. De már a nyalakodás önmagában is jelenthet egyfajta játékot, hiszen a kutyák a nyelvüket használják a foguk helyett játék közben, hogy ne sértsék meg partnerüket.

(via Házipatika)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás