promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő dolgot gyanítanak a Mars egyik holdjával kapcsolatban, ami felforgathatja az emberiség jövőbeni sorsát
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Phobos nevű holdnak a felépítése és a pályája is szokatlan.

A Mars abból a szempontból is különbözik a Földtől, hogy nem egy, hanem két holddal rendelkezik. A nagyobbik a Phobos, a kisebbik a Deimos nevet viseli, és nagy a valószínűsége, hogy mindkettő a Mars tömegvonzása által befogott aszteroida.

A Phobos az érdekesebb, amely nem olyan szabályos formájú, mint a mi Holdunk, ráadásul csupán harmad akkorának tűnik a vörös bolygó felszínéről nézve, sőt a sarkok környékéről egyáltalán nem látszik.

Van azonban más gond is vele: gyorsabban halad, mint a Mars forgása, a pályája pedig egyre szűkül, ami azt jelenti, hogy néhány 10 millió év múlva (ami a csillagászatban bagatell) bele fog csapódni az „anyabolygóba”, esetleg előtte darabokra törik, és a Mars körül egy gyűrűt fog létrehozni.

A Phobos közepes sűrűsége 1,9 g köbcentiméterenként, és ebből többen arra következtetnek, hogy az objektum üreges lehet. Mivel „furcsán” mozog, ráadásul nem tömör, innen már könnyen eljuthatunk addig a gyanúig, hogy akár egy idegen civilizáció mesterséges alkotása is lehet.

Mire is kellene egy ilyen objektum a földönkívülieknek? Talán megfigyelőállomás, vagy egyfajta dokkolóhely lehet, esetleg raktár – mindenesetre ebből arra következtethetünk, hogy a Mars még annál is sokkal érdekesebb, mint amit most gondolunk róla.

A Phobos esetleges üregességére egy szovjet tudós mutatott rá a hatvanas években. Több társával együtt aztán nem féltek kimondani, hogy akár egy Mars körül keringő kolosszális űrbázis is lehet, ezt azonban csak akkor tudjuk bebizonyítani vagy megcáfolni, ha leszállunk a felszínére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás