promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A tengerszint alatt bukkantak rá egy barlang bejáratára, és a kutatók elképedtek attól, amit odabent találtak
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A modern ember ősei évezredeken keresztül lakták a helyet.

Az ősi titkokat rejtő barlangok többsége szárazföldi bejáratokon közelíthető meg, vagyis ritka és különleges eset az, amibe francia kutatók botlottak. A Cosquer-barlang Marseille közelében található, de csak nagyon kevesen látogathatják meg, mert a bejárata 37 méterrel a tengerszint alatt található.

A mediterrán térség egyik legérdekesebb természeti képződményéről van tehát szó, bár kőkorszaki őseink számára nem volt benne semmi furcsa, hiszen csak a holocén kori vízszintemelkedés által záródott el a barlang, régen gyalogszerrel a belsejébe lehetett jutni.

A búvárok ma egy 175 méter hosszú alagúton közelíthetik meg, míg hajdanán a Földközi-tenger partja kilométerekkel délebbre húzódott, a vízszint pedig 100 méterrel a barlang szája alatt volt. Így már egyértelmű, miért nem gyanakodott senki arra, hogy a mélyben valami fantasztikus képződmény rejtőzik.

A kutatók szerint Krisztus előtt 27 ezer és 14 ezer között a barlang rendszeresen lakott volt. Ezt bizonyítják a falain lévő prehisztorikus rajzok is, amelyek közül a fekete szőrű lovak és bölények, valamint az emberi kézlenyomatok a leglátványosabbak.

A széles nyilvánosság 1991-ben hallhatott először elődeink ezen ősi lakhelyéről, mégpedig egy szomorú apropó kapcsán. Három búvár ekkor vesztette életét a nehezen megközelíthető barlangban, amely természetesen ma sem fogad turistacsoportokat.

Viszont elkészítették a pontos másolatát (vezérképünkön), ahol az érdeklődők felfedezhetik a Cosquer-barlang csodás alkotásait, amelyek részben azért is maradhattak fenn, mert a hely háborítatlan volt évezredekig. A kézlenyomatok arról árulkodnak, hogy a Homo sapiens sapiens, vagyis a mai ember legkorábbi ősei lakták a helyet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás