promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olyan titkot lebbentettünk fel a Marsról, amit a tudósok sem hittek volna, de mégis kiderült
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szakemberek tűt kerestek a szénakazalban, és megtalálták.

Az ember a jelenlegi technológiai fejlettség mellett legalább fél év alatt lenne képes eljutni a Marsra. Ezért is döbbenetes, hogy a Földünkön számos olyan kisebb-nagyobb meteoritdarabka található, amelyek biztosan a vörös bolygóról származnak.

Az egyik legrégebbi ilyen „űrutazó” a Fekete Szépség nevet viseli (hivatalosan az NWA 7034 jelzettel látták el), és 2011-ben a Szaharában bukkantak rá. Rögtön elkápráztatta a tudósokat, most pedig igazán csodálkozik rajta mindenki, hiszen már azt is tudjuk, melyik marsi kráterből származik.

Ez elképesztő teljesítmény, hiszen a távoli bolygón mintegy 94 millió, becsapódás okozta mélyedés található, a kutatóknak azonban sikerült úgy visszagöngyölíteniük a szálakat, hogy pontosan be tudták azonosítani az eredeti otthonát.

A Fekete Szépség egy miniatűr piramishoz hasonlít, és a mindössze 300 grammos meteorit kényelmesen illeszkedik az emberi kézbe. A korát 4,5 milliárd évre becsülik, vagyis még a bolygók formálódási időszakából származik.

Eredetileg a Mars Karratha nevű kráteréből érkezett – a Föld esetében viszont már aligha tudnánk ilyen pontosan bármit is visszakeresni, nálunk ugyanis folyamatosak a lemeztektonikai mozgások, amelyek eltüntették bolygónk őstörténetét.

A szakemberek szerint egy aszteroida csapódhatott a Marsba, így jött létre a szóban forgó kráter, illetve így röpült ki a meteorit a világűrbe. A sebessége több mint 5 km/s lehetett, vagyis bőven 18 ezer km/h fölötti, így viszonylag könnyen eljuthatott hozzánk.

A vörös bolygón a becsapódó aszteroida legalább 3 kilométer átmérőjű krátert üthetett, amiből mintegy 80 ezer darab van a Mars felszínén. A kutatók azonban meg tudták mérni a meteorit kozmikus sugárzásnak való kitettsége mértékét, és így határozták meg, hogy a „kilökődés” 5 millió esztendeje történhetett meg. A kört egyre szűkítve végül csak a Karratha kráter maradt meg mint lehetséges eredeti otthon.

Fotó: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás