promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Föld még egyszer sem kerülte meg a Napot – elképesztő elmélet terjed a weben
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A bolygók valójában nem is keringenek a központi csillag körül?

A csillagászatban időről időre új teóriák bukkannak fel, amelyek képesek lehetnek akár gyökeresen megváltoztatni az univerzumról alkotott nézeteinket. Ilyen volt az is, amikor Kopernikusz forradalmi elmélete a Föld helyett a Napot helyezte a Naprendszer középpontjába, és a heliocentrikus világkép lassan meghódította a tudományos világot.

Lehet, hogy hasonlóan dicsőséges utat jár be az a különös, mégis elgondolkoztató teória is, amely az utóbbi időszakban kezdett el terjedni a weben. Eszerint a Naprendszert, illetve a világegyetem egészét eddig tökéletesen félreértelmeztük, és másfajta dinamika jellemzi az égitestek mozgását.

A mai álláspont szerint a központi csillag szerepét betöltő Nap körül kering a Föld és az összes többi bolygó, méghozzá adott időszak alatt rendszeresen megkerülve a forró égitestet. De mi van, ha a planéták valójában nem is keringenek a Nap körül, hanem „futóversenyt” rendeznek vele?

Nagyjából így lehetne elképzelni azt a modellt, amelyet egy látványos videó is jól szemléltet. A kiindulópontja az, hogy a Nap – miközben szilárd, stabil pontja a Naprendszernek – valójában sebesen száguld a végtelen univerzumban, mintegy 720 ezer km/h sebességgel.

Így a Naprendszer nem a központi csillag körül keringő bolygókból áll, hanem az élen üstökösként hasító Napból, valamint a pályája körül cirkuláló, őt utolérni igyekvő planétákból. Ez tehát inkább egy örvényhez hasonlító modell volna, ami kétségkívül forradalmi elképzelés.

Elképzelhető, hogy a Föld még egyszer sem kerülte meg a Napot, csupán annak vonzó hatása miatt követi rendületlenül? Óriási fantáziával elképzelhető, hiszen ez a szerkezeti forma nem idegen az univerzumtól, még a földi élővilágban is jelen van, például a csigaházak, bizonyos virágok fejei, vagy akár a DNS-spirál esetében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás