promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA végre megmutatta: olyan fotó érkezett a Földre a világűrből, amit eddig nem láthatott az emberiség
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő fotó készült.

Már ott tartunk, hogy a NASA a marsi projektje (a Perseverance marsjáró zseniális közreműködése révén), illetve a James Webb űrtávcső segítségével szinte napról-napra egyre több mindent tudunk meg a világűrről. Az elképesztően látványos felvételek és eredmények révén pedig napról napra terebélyesedik azon olvasóközönség létszáma, akik bizony nagyon befogadók az új kutatási eredményekkel kapcsolatban.

Most pedig egy harmadik csúcseszköz mutatott olyan képet, amelyet eddig lehetetlennek gondoltak.

A Chandra röntgencsillagászati műhold egy fekete lyukat, valamint az azt körülvevő óriási, fényes gyűrűket fotózta le - számol be róla a HVG. A fénygyűrűk és a fekete lyuk is alapvetően nem láthatók, így nem lehet azokat észrevenni a világűrben, legalábbis nem hagyományos eszközökkel. Ám a Chandra mögötti technológia most képes volt még ezt is megörökíteni. A Chandra amúgy már több mint 20 éve van a világűrben, és a nagyon távoli helyekről érkező röntgensugarakat észleli.

A fekete lyuk amúgy a V404 Cygni nevű kettős rendszer része, a fekete lyuk pedig anyagot szív el egy kísérőcsillagtól, és az anyag képez korongot az objektum körül.

Íme az elképesztő látvány:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás