promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA közölte a rossz hírt: telibe találja a Földet
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez már elkerülhetetlen.

Július 19-én egy koronakidobódás részecskefelhője fogja "telibe találni" a Földet, a napfizikusok előrejelzése szerint a G1-es típusú kitörés átmeneti zavarokat okozhat a telekommunikációban, és a műholdas helymeghatározásban is - közölte a NASA.

Az amerikai űrkutatási szervezet jelentése szerint a csillagászok még július 15-én észlelték azt az instabil filamentet, ami kivált a Napból, és elhagyta a forró plazmából álló légkörét. Ennek a koronakidobódásnak a hosszan elnyúló anyagfelhője egyenesen a Föld felé tart, ami július 19-én, vagy július 20-án ér el bennünket.

A tudósok szerint ez az anyagfelhő egy G1-es típusú napkitörésből származik, ami ugyan nem a legerősebb kitörés, de így is megzavarhatja a műholdak működését, de a pocket műholdakat könnyen tönkre is teheti. A plazmafelhő hossza miatt a napfizikusok attól tartanak, hogy a hét további részében is számítanunk kell mágneses zavarokra.

De van szépsége is ennek a kitörésnek, ugyanis a július 19-én várható napvihar miatt a Föld északi féltekéjének több pontján is sarki fényjelenségekre lehet számítani, de még az is lehetséges, hogy a közép-európai régióban, tehát Magyarországon is láthatóvá válik az északi fény, vagyis az Aurora borealis.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás