promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes felvétel: a NASA olyan dologra bukkant a világűrben, amelynek a látványa letaglózó
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hihetetlen felvétel a világűrből.

A James Webb űrtávcső ismét elképesztőn fantasztikus dologról készített felvételt a világúrből. A világ által ünnepelt csúcstehnológiás űreszköz már hetek óta tartja lázban az űrből érkező neszek iránt érzékeny nagyközönséget, akik bizony egyre többen vannak. Hiszen az elmúlt években a marsi projekt, a Perseverance fantasztikus tudományos munkássága, illetve a Hold kapcsán történt nagy-nagy bejelentések, képis és videós anyagok elképesztően sok új tudományos fejleményt adtak világunknak.

Az űrtávcső most a Jupiter vette jobban górcső alá szuperszenzoraival. A Jupiter amúgy a Naprendszer messze legnagyobb bolygója, így pedig még az is megtörténhet, hogy akkora vihar van rajta, amely túlszárnyalja a Föld nagyságát is. És most minderről fotónk is van.

A távcső infravörös kamerája most az úgynevezett Nagy Vörös Vihart kapta le, amely a bolygó egyik leghíresebb jelensége. A képen amúgy szenzációsan figyelhető meg a Jupiter rétegződése is. A Nagy Vörös folt amúgy már évszázadok óta létezik, valószínűleg 500 éve jelent meg a Jupiteren, tulajdonképpen egy anticiklonális viharrendszer, amely körülbelül 300 kilométer mélyen nyúlik a Jupiter légkörébe.

A szakértők egyelőre nem tudták megállapítani azt, hogy a vihar miért pompázik a vörös árnyalataiban, bár korábban több kísérlet is zajlott annak érdekében, hogy kiderítsék a vörös szín eredőjét.

És íme még közelebbről a Nagy Vörös Folt:

(Forrás: HVG, National Geographic)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás