promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány: Te lesokkolnád magad árammal? Elmondjuk, hogy miért biztos, hogy igen
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Meglepő a pszichológiája annak, hogy az elégedetlenség miért van kódolva bennünk.

A kutatók arra jöttek rá, hogy az elégedettség érzése nem tesz jót a fajnak, mert megakadályoz bennünket abban, hogy fejlődjünk.

Miért vagyunk állandóan nyugtalanok és elégedetlenek? A történelem legbiztonságosabb, legegészségesebb, legműveltebb és legdemokratikusabb korszakát éljük – és mégis, az emberi psziché egy része arra késztet bennünket, hogy menekülést keressünk a folyamatosan bennünk kavargó dolgok elől.

Az igazság az, hogy nem vagyunk megelégedve az életünkkel, helyzetünkkel, szerelmi életünkkel.

Ennek egyszerű oka van: „Ha az elégedettség és az élvezet érzése állandó lenne, aligha lenne ösztönzésünk, hogy tovább küzdjünk bizonyos dolgokért.

Az elégedetlenségnek több összetevője van, ilyen például az unalom.  Megdöbbentő, hogy az ember mit képes megtenni, csak, hogy ne unatkozzon.

Egy 2014-es tanulmány olyan alanyokat vizsgált, akiket arra kértek, hogy üljenek le egy szobában és gondolkodjanak tizenöt percig. A szoba teljesen üres volt, kivéve egy bizonyos eszközt, amely lehetővé tette, hogy a kísérleti alanyok igaz gyengén, de enyhe fájdalommal járó áramütést végezzenek magukon.

– Miért akarná ezt bárki is megtenni? Teszed fel jogosan a kérdést?

Amikor a teszt elején megkérdezték, hogy kipróbálnák-e magukon a sokkolót, az összes résztvevő azt mondta, még fizetne is érte, hogy ne kelljen kipróbálni. Azonban, amikor egyedül hagyták őket rövid időre a saját gondolataikkal, akkor, a férfiak 67 százaléka és a nők 25 százaléka sokkolta magát. Sokan ezt többször is megtették.

A tanulmány kimutatta, hogy az emberek annyira nem szeretnek egyedül lenni a gondolataikkal, hogy szívesebben csinálnak bármi mást, még akkor is, ha az negatív tevékenység és az esetleg fájdalmas vagy veszélyes.

Tehát, ha te is elégedetlen vagy, csak gondolj arra, hogy ez mennyire ösztönzőleg hat rád és mennyi előnyt kovácsolhatsz ebből az érzésből.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás