promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány: Ne hagyd magad átverni - így kényszerít az orrod arra, hogy vásárolj
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A viselkedéstudomány egyik jelensége az előhangolás. Egy kiinduló inger, egy kép, egy hang, egy illat, olyan ingereket tud előhívni a tudatalattinkból, ami által az agyunk befolyásolja a viselkedésünket.

Ha belépünk egy pékségbe és megérezzük a friss pékárú illatát, máris összefut a nyál a szánkban, vagy ha látunk egy jéghideg üdítőről nyáron a forróságban egy plakátot, máris megkívántuk a hűsítő italt és így tovább.

Ezzel a jelenséggel nem csak a viselkedéskutatók vannak tisztában, hanem bizony a marketing szakemberek is. Ezekhez a képekhez, szavakhoz és illatokhoz bizony sok asszociáció és legfőképpen emlék kapcsolódik. Egy nap több olyan inger érhet minket, amelyek előhívnak belőlünk különböző érzéseket. Gondoljunk csak bele, elég meghallani az orvos szót és máris emlékek ugranak elő, különböző vizsgálatokról, vagy arról, amikor betegek voltunk. Ezt a folyamatot használják ki a cégek és szolgáltatók.

Manapság már manipulatív illatokat lehet rendelni, amelyeket a levegőztető rendszerbe juttatva, érzéseket hívnak elő a vásárlókból és fogyasztókból, ösztönözve a vásárlásra vagy pénzköltésre.

Már a pékségben sem valós illatokat érzünk, hanem megrendelt mesterséges friss kenyér illatokat, vagy a moziban a popcorn illatára is rásegítenek már aromákkal.

Így befolyásolnak minket a prémium márkák és neves marketingesek egy teljesen természetes hatást kihasználva. Megfigyelted már, hogy a közkedvelt ruhaüzletekben mindig hangosan dübörög a zene? Ennek az oka, hogy a zene endorfint szabadít fel, és ha jobban érezzük magunkat, akkor szívesebben vagy többet vásárolunk.

Mentális egészségünket pedig a média által közölt negatív hírek erősen tudják befolyásolni, melynek káros hatásai lehetnek.

Nagyon rosszul hat lelkiállapotunkra, ha túl sok frusztráló, félelemkeltő, nyomasztó hírt olvasunk, vagy ilyen jellegű filmeket nézünk. Ha ezáltal elvesztjük realitásérzékünket, akkor sérülhet a külvilághoz való viszonyulásunk.

Mi magunk is ösztönösen vagy akár tudatosan használjuk az előhangolást azzal, ahogyan öltözünk, ahogyan viselkedünk és ahogyan kommunikálunk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás