Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A NASA átverte az egész világot? Egy tudós most kitálalt, ez az igazság

A NASA átverte az egész világot? Egy tudós most kitálalt, ez az igazság

Tech & Tudomány

A NASA átverte az egész világot? Egy tudós most kitálalt, ez az igazság

Tech & Tudomány

Baranyecz János 13:13

A zseniális Neil deGrasse Tyson lerántotta a leplet a NASA-ról és a James Webb űrtávcsőről.

Július 12-én új korszak kezdődött az űrkutatás, illetve a NASA életében, ugyanis ekkor lépett hivatalosan szolgálatba a James Webb űrtávcső, amivel jóval részletesebb, információdúsabb felvételeket lehet készíteni a világűrről. Így végre talán megválaszolásra kerül pár rendkívül fontos kérdés az űrrel kapcsolatan, bár jóval valószínűbb, hogy inkább megszaporodnak a talányok és a rejtélyek az új adatok tükrében – hiszen a tudomány akkor működik igazán, ha minden egyes válasz után legalább két új kérdést tudunk feltenni.

Nemrég több támadást is kapott a NASA a James Webb űrtávcső lenyűgöző felvételei miatt, hiszen sokan annyira hihetetlennek találták a színes, sci-fibe illő fotókat, hogy konkrétan meg is vádolták az űrügynökséget azzal, hogy meghamisították, kiszínezték őket, hogy jóval hatásosabbak legyenek.

Most a világ egyik legnépszerűbb és legismertebb asztrofizikusa, Neil deGrasse Tyson tette semmissé ezeket a vádakat egy reggeli műsorban, ahol elárulta, hogy bizony valódiak a képek, és azt is elmondta, hogy pontosan miért:

„A szemünkben piros, zöld és kék (vagyis: RGB) szenzorok vannak, amik felismerik az általunk látható fényt. Ennek a háromnak a kombinációjából alakul ki az a színes kép, amit az agyunkban látunk. Ez az űrtávcső az infravörös fényre lett tervezve, amit nem látunk a szemünkkel. Az űrtávcső fog három különböző hullámsávot az infravörös fényből, majd ezeket át kell alakítani RGB-re, és így végül kapunk egy olyan színes képet, amit az agyunkban látnánk, ha képesek lennénk látni az infravörös fényt – szóval az egész autentikus és valódi.”

A köztiszteletben álló szakember, Neil deGrasse Tyson tudományosan megalapozott szavai alapján a NASA szerencsére senkit sem vert át a James Webb űrteleszkóp felvételeivel kapcsolatban, hiszen azok tényleg csodálatosak és egyáltalán nincsenek átalakítva a hatásfokozás kedvéért – vagyis már biztos, hogy a világűr nemcsak izgalmas és titokzatos, hanem felfoghatatlanul gyönyörű is.

Itt lehet megnézni Neil deGrasse Tyson szereplését eredeti nyelven, angolul:

Borítókép: Illusztráció / Profimedia

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria