promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Alig üzemelték be az új űrtávcsövet, a NASA máris szenzációs felfedezést tett a világűrben
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Percek alatt megtalálták, amit olyan régóta keresünk.

Hatalmas szenzációt jelentettek a James Webb űrtávcső első színes, az űr legmélyéről készült fotói, amelyek – az eszköz beállítása és finomhangolása után – már valóban alkalmasak tudományos vizsgálódásra.

A felvételek olyan jelentőséggel bírnak, hogy a Földtől nagyjából ötmilliárd fényévre lévő galaxiscsoportról készült fotókat maga Joe Biden amerikai elnök mutatta be a nagyközönségnek. De az űrtávcső még ezen felül is szolgált szenzációval, és meglepően hamar.

A kommentárok szerint a James Webb űrteleszkóp révén a NASA megfejtette az univerzum legrégebbi titkait, ami nyilvánvaló túlzás, de némi igazságmagja azért van a hangzatos kijelentésnek. Rögtön találtunk például olyan anyagot, amit mindig is kerestünk: vizet.

Csillagászati léptékkel nem is olyan messze, csupán 1000 fényév távolságban. Ott található a WASP-96b gázóriás, amelynek a légköréről most minden korábbinál részletesebb képet kaphattunk. Rögtön ki is derült, hogy vízpára, ködösség és felhők találhatók benne, ez pedig elképesztő felfedezés.

A James Webb űrtávcső – ez máris nyilvánvaló – új fejezetet nyit a világegyetem kutatásában, hiszen már nem kell vakon tapogatóznunk a milliárdnyi csillag között. A működése azon alapul, hogy érzékeny infravörös spektrográfjaival képes megállapítani a csillagokból érkező, illetve az exobolygók légkörén átszűrődő fény színképét, amiből pontosan következtethetünk azok összetételére.

Egyébként a WASP-96b nem is keltette volna fel a szakemberek figyelmét, hiszen túl közel van a csillagához, ezért rendkívül forró, ám a víz feltételezett jelenléte miatt mindenképpen további vizsgálatra érdemes. Ha rögtön elsőre ilyen kapitális tudományos fogás született, akkor a jövőben még szenzációsabb eredményeket várhatunk az űreszköztől.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás