promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokban már dolgoznak valahol az igazi Jurassic Park megteremtésén – a tűzzel játszik az emberiség
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A dinók felbukkanása hasonló eredménnyel járna, mint a kalandfilmekben, ez nem kétséges.

Az 1993-as év legnagyobb mozisikere volt a Jurassic Park című tudományos-fantasztikus kalandfilm, amelynek forgatókönyve Michael Crichton regénye alapján született, a rendezést pedig a zseniális Steven Spielberg vállalta, így a siker nem is maradt el.

A bemutató óta eltelt három évtizedben rengetegen eljátszottak a gondolattal, hogy mi lenne, ha a valóságban is megnyílhatna egy ilyen fantasztikus dinópark. Elképesztő népszerűségnek örvendene, viszont kétségkívül mindazon veszélyekkel is járna, amelyeket az éppen idén (a Jurassic World: Világuralom révén) immár hat részesre bővült széria is felvillant előttünk.

Mindezzel együtt nem lehetnek kétségeink afelől, hogy valahol a világban már megtették az első lépéseket egy igazi őslénypark megteremtése felé. A Daily Star című lapnak nyilatkozó kutatók szerint a valódi Jurassic Park felépítése hamarabb megtörténhet, mint azt gondolnánk.

Természetesen ez a hatalmas projekt is apró eredményekkel indul, például azon génszerkesztési technikák tökéletesítésével, amelyek által aztán lehetővé válik a mára kihalt fajok újjáélesztése. Egy hús-vér, lélegző, mozgó dinoszaurusztól persze még messze vagyunk, elsősorban azért, mert nagyon nehéz teljes, ép DNS-mintát szerezni tőlük. A legjobb találat eddig Kínában született, ahol tavaly egy elég jó állapotú, fosszilizálódott, páva méretű Caudipteryx került elő a földből.

Ha a dinókra egyelőre még várni is kell, egy prehisztorikus park akár már a 2030-ban években létrejöhet. A legutóbbi jégkorszak idején élt állatokat viszonylag könnyű lenne feltámasztani, például a gyapjas mamutok sokszor meglepően ép maradványaiból hozzájuthatunk használható genetikai alapanyaghoz.

Ezután már csak a kihalt állatok legközelebbi rokonaiba, az elefántokba kellene beültetni az embriókat, és máris újra legelészhetnének a szibériai sztyeppéken a több ezer éve kihalt, nagy testű emlősök. A tudósok abban bíznak, hogy a mamutcsordák visszatelepítése akár a klímaváltozást is lassítani tudja, bár az nem világos, milyen módon.

„Van egy laboratóriumom, ahol azzal kísérletezünk, hogyan lehet dinoszauruszokat előállítani. A madarakat használnánk alapul, és tudunk olyan állatokat csinálni, amelyek dinoszaurusz-szerű fejjel, illetve fogakkal rendelkeznek, de a szárnyakból is tudunk karokat készíteni. Egyelőre azonban csak a farok tökéletesítésével foglalkozunk”

– árulta el nemrég Jack Horner paleontológus, aki tanácsadóként szerepelt a Jurassic Park filmek készítésénél, sőt részben róla mintázták Dr. Alan Grant alakját.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás