promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valami hatalmasat találtak a Csendes-óceán mélyén, a kutatók egyelőre óvatosan vizsgálgatják
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Annyi bizonyos, hogy ennek is köze van az emberi tevékenységhez.

Az óceánok mélyéről még ma is kevesebbet tudunk, mint például a Mars felszínéről, ezért nem meglepő, hogy folyamatosan képesek meglepetéssel szolgálni a kutatók számára. A közelmúltban a Csendes-óceán északi részén bukkantak rá egy érdekes és nyugtalanító képződményre.

A globális felmelegedés természetesen bolygónk vizein is rajta hagyja a nyomát, és a klímaváltozás miatt alakulhatott ki az a hatalmas, mintegy 3 millió négyzetkilométer kiterjedésű (Magyarországnál 32-szer nagyobb), szokatlanul meleg víztömeg, amely a további felmelegedés táplálójául szolgálhat.

Hasonló dologra egyébként már 2014-ben is rábukkantak, a Pacific Ocean Blob (csendes-óceáni „massza”) pedig károsan hatott a vízi élővilágra, például elősegítette a toxikus algák elszaporodását, miközben nagy számban hullottak el a tengeri madarak és vízi emlősök Észak-Amerika környékén.

2019-ben aztán újra felbukkant egy ilyen víztömeg, de akkor visszafogottabb hatással, tavaly pedig már Új-Zéland környékén jelent meg egy „déli blob”, ami főleg Chilében és Argentínában okozott problémákat.

Az efféle meleg „medencékkel” az a legnagyobb baj, hogy biztosan meg fogják emelni az átlagos vízhőmérsékletet. Ez persze károsan hat majd az ökoszisztémára, hiszen az akár évekig jelen lévő „blobok” 5-6 fokkal is melegebbek a szokásosnál.

A Csendes-óceán északkeleti részén az elmúlt 25 esztendőben máris 0,05 fokkal növekedett évente a vízhőmérséklet, ami nyugtalanító adat. Mindez azzal is járt, hogy a térség télen kevésbé hűlt le, így a nyár átlagosan 37 nappal tovább tartott. Az ember által is okozott klímaváltozás tehát nemcsak a szárazföldeken, de az óceánokon, tengereken is nemkívánatos folyamatokat indított be.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás