promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtély: a Bermuda-háromszög szomszédságában van egy tenger, amelynek nincs partja
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarország 32-szer is elférne rajta, és a térség gyakran ejtette fogságba a hajósokat.

A Sargasso-tenger az olaszos hangzású neve ellenére nem Európában van, hanem a Közép-Amerika térségében, az Észak-Atlanti-óceánban. Ez az egyetlen tenger a Földön, amelynek nincsenek partjai.

Hogyan lehetséges mindez? Úgy, hogy négy óceáni áramlat határolja, márpedig a földrajztudományban nem alapvető feltétel, hogy egy tenger szárazföldtől szárazföldig érjen, hanem megteszik ezek a „láthatatlan” határok is.

A Sargasso nevet a benne bőségesen tenyésző Sargassum algáról kapta, amely sárgás pázsitként lebeg rajta. Amikor Kolumbusz először járt erre (Amerika felfedezése felé haladva), mindez alaposan meg is tréfálta, hiszen azt hitte, hogy már a kontinens közelében hajózik.

A Sargasso-tengert a Golf-áramlat, az Egyenlítői-áramlat, az Antilla-áramlat és a Kanári-áramlat ölelik körbe, és miattuk az óramutató járásával megegyező irányba forog. A kiterjedése 32-szer nagyobb Magyarországénál, megközelíti a 3 millió négyzetkilométert, az átlagos mélysége 5 kilométer.

A rengeteg áramlat ellenére a Sargasso-tenger gyakran nyugodt és szélcsendes terület, ahol a hajósok akár heteket, hónapokat is vesztegeltek, mire tovább tudtak haladni. A Bermuda-háromszög szomszédsága miatt is rendkívül furcsának tartják ezt a térséget.

Az élővilága rendkívül gazdag és változatos, a hosszúszárnyú bálnák például a rendszeres évi vándorlásuk során mindig útba ejtik a rejtélyes tengert. A sárgás színű Sargassum alga pedig eljut a szárazföldekig is, szőnyegként borítva be a „valódi” partokat.

Fotó: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás