promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Napok óta egy másik univerzumban élünk, ha hinni lehet az összeesküvés-elméletekben
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Beindult a Nagy Hadronütköztető, és vele együtt az őrült találgatások sora.

Kevés tudományos labort ér annyi szóbeli támadás, mint a francia-svájci határon lévő Európai Nukleáris Kutatási Szervezetet (CERN). A legfőbb oka ennek a 2008-ban átadott Nagy Hadronütköztető, vagyis egy olyan részecskegyorsító és ütköztetőgyűrű, ami lehetővé teszi például a proton–proton ütközések megfigyelését.

A közvélemény egy része attól retteg, hogy olyan folyamatok beindítására lehet képes a szerkezet, amely kicsúszhat az emberi kontroll alól. Ez a félelem jelent meg a Nagy Hadronütköztető július 5-i újraindításakor is, elképesztő összeesküvés-elméletet generálva.

A konteósok legújabb dilije az, hogy az említett dátumon egész egyszerűen átkerültünk egy párhuzamos univerzumba. No, nem mindenki, ha ugyanis valaki azon a napon alkoholt fogyasztott, akkor ott maradt a régi világban. Az összefüggés értelmét nem érdemes keresgélni.

A Nagy Hadronütköztető egyébként valóban figyelemreméltó, 27 kilométer hosszú, föld alá rejtett építmény. Feltehetőleg azért kering róla rengeteg legenda, mert nincs szem előtt, sokan pedig nem értik, hogy mi folyik benne. Dan Brown 2000-ben megjelent bestsellere, az Angyalok és démonok is „gonosz” helyként állította be, ami szintén nem használt a CERN megítélésének.

Július 5-én egy olyan kísérletsorozatot jelentettek be, amely egészen 2026-ig fog futni. Protonokat ütköztetnek majd, sokan pedig attól félnek, hogy ezzel olyan fekete lyukat hoznak létre, amely elnyelheti akár az egész Naprendszert.

A fekete lyukaknak kétféle változatuk létezik. A nagyobbik akkor alakul ki, amikor egy csillag összeroskad az élete végén, ami nyilván nem vethető össze azzal, mint amikor földi körülmények között protonokat ütköztetünk, és „mini” fekete lyukakat hozunk létre – ami egyébként a CERN tájékoztatása szerint is bekövetkezhet, de ez teljesen ártalmatlan jelenség.

A közösségi média konteóhívői szerint a szervezet valójában a jövőbe kíván egy portált nyitni, sőt van olyan, aki szerint egyenesen a pokolba. Ennek persze semmi valóságalapja nincs, de a hasonló elméletek tökéletesek arra, hogy felzaklassák a kevésbé tájékozott embereket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás