promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány:  hogyan lehetséges, hogy mindenki másképp emlékszik egy adott dologra és közben egyikük sem hazudik?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A viselkedéstudomány szerint az emberi agy, csak a lényegre emlékszik.

Általában csak arra emlékszünk egy kapott információból, ami annak a lényege, arra közel sem, ahogyan az szó szerint elhangzott.

Az agyunk, mint egy külföldi nyelvet lefordítja magának a saját nyelvére és azt raktározza el a saját kis könyvtárában.

Ezért történik az meg, hogy mindenki másképp emlékszik egy adott dologra és közben egyikük sem hazudik, csak mindenkinek más a fontos. 

Vegyünk egy példát.

Egy összetett mondatnál nekem lehet, hogy a mondat első fele, míg másnak a másik fele érdekesebb vagy szolgál több információval, így mind a ketten másra emlékszünk ugyanabból a mondatból. Ha ábrázolást nézünk, akkor valakinek a növekvő, valakinek pedig a csökkenő tendencia ragad meg az elméjében.

Ha a boltból hazamegyünk, akkor csak arra emlékezünk, hogy az adott termék vagy olcsó volt, vagy drága, de a konkrét árra nem.

Az elménk az információt kétféleképpen tárolja.

1. Csak a lényegre fókuszálunk, ilyenkor lefordítjuk a kapott információt számunkra megjegyezhető formára. Később pedig csak azt a részt hívjuk elő, amire az adott dolog kapcsán emlékszünk, így fordulhat elő, hogy az eredeti, és az, amire emlékszünk, eltér egymástól.

2. Szószerinti emlékezés. Ezt általában tanulásnál alkalmazzuk, amikor egy adott szöveget a leírtak szerint kell megjegyeznünk. Ez azért nehéz az agyunknak, mert nem a saját nyelvezetét menti el, hanem másét, így az idegen dologra nehezebb is emlékezni.

[[kod1]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás