promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudtad, hogy növényeid sokkot kaphatnak a melegben? Így tehetsz ellene
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Amikor a hőmérséklet hirtelen az egekbe szökik, és 29 C fölé emelkedik, sok növény elkerülhetetlenül szenved a melegtől. A kültéri növények extrém melegben történő megfelelő gondozásával a hő okozta stressz csökkenthető.

Mit éreznek a növények a melegben?

Hogyan viselik a növények az extrém meleget? Míg egyes növények, például a pozsgás növényeknek van némi védekező képességük a hő ellen azáltal, hogy húsos leveleikben megőrzik a vizet. Ezzel a tulajdonsággal a növények többsége nem rendelkezik. Ezért általában valamilyen módon szenvedni fognak a hőtől.

A növény hőstressze általában hervadással jelentkezik, ami biztos jele annak, hogy vízveszteség történt. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, az állapotuk romlani kezd, végül kiszáradnak, és barnává válnak, mielőtt elpusztulnának. Egyes esetekben a levelek sárgulni kezdenek.

A növény hő okozta stressze a levélhullásról is felismerhető, különösen a fákon figyelhető ez a jelenség meg. Sok növény ténylegesen ledobja lombozatának egy részét, hogy megőrizze a vizet.

Túlságosan meleg időben nagyon nehéz a zöldségtermesztés.

Az olyan növények, mint a paradicsom, a tök, a paprika, a dinnye, az uborka, a sütőtök és a bab általában magas hőmérsékleten elhullanak, míg a hűvös évszakos növények, például a brokkoli, kiszáradnak. A virágvégrothadás szintén gyakori jelenség meleg időben, és leginkább a paradicsomnál, a paprikánál és a töknél fordul elő.

A növények gondozása meleg időben.

A legfontosabb szabály: soha nem öntözünk nappal a melegben! Megéghetnek a növényeink. Csak hajnalban vagy délután szabad nyáron locsolni.

 A növények és virágok gondozása meleg időben nagyjából ugyanaz, kivéve azokat, amelyeket újonnan ültettek. Természetesen a további öntözés adott, az új és cserepes növények még több öntözést igényelnek nagy hőségben. A gyakrabban végzett öntözés mellett a növények talajtakarása segít megőrizni a nedvességet és hűvösebben tartja a növényeket. Hasznos lehet az árnyékolók használata is, különösen a zöldségeknél.

A konténeres növények napi öntözést igényelnek, magas hőmérsékleten akár naponta kétszer is.

Ezeket a növényeket alaposan be kell áztatni, amíg a víz kifolyik a vízelvezető lyukakon. A vízgranulátum edényekbe helyezése is segíthet. Mivel ezek fokozatosan felszívják a felesleges vizet, szárazság idején a granulátumok lassan visszaengedik a víz egy részét a talajba. A cserepes növények árnyékosabb helyre költöztetése a nap melegében javasolt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás