promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő dinoszaurusz-leleteket találtak, úgy tűnhet, mintha a 30 méteres, 100 tonnás őslények repülni is tudtak volna
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hogyan kerültek a lábnyomok a meredek bolíviai sziklafalra?

Bolíviában található az a hatalmas, piramis formájú mészkőfal, amely átírhatja a dinoszauruszok általunk gondolt történetét. A természetes képződményen ugyanis 12 ezernél is több őslénylábnyom fedezhető fel, amelyek 10 eltérő dinófajhoz tartoznak.

A gyorsan turistalátványossággá vált helyszín a dél-amerikai ország alkotmányos és igazságszolgáltatási fővárosától, Sucrétól mintegy 5 kilométerre található, 2750 méteres tengerszint feletti magasságon.

A kréta időszakból származó leletek érdekessége, hogy egy sík és függőleges falon helyezkednek el. A lábnyomok jelentős része mintegy 68 millió évvel ezelőtt került oda, és valóban könnyen lehet azonosítani általuk a különböző fajokat.

A Cal Orcko nevezetű helyet a bányászattal foglalkozó Fancesa vállalat emberei találták meg még 1985-ben. A közelmúltban lezárták a látogatók elől, mert az erózió miatt veszélyesnek ítélték meg, de pár év alatt helyreállították, és ma már hamisítatlan dinóparkként áll a turisták rendelkezésére.

Található ott egy múzeum is, amelyben az ősi fosszíliák mellett a hajdan itt élt őshüllők modelljeit is kiállítják. Innen indul a lábnyomokat bemutató túra is, a híressé vált falat ugyanis csak kísérővel és védősisakban szabad megközelíteni.

A szikla déli részén húsevő Theropodák lábnyomai maradtak fenn, aztán továbbhaladva a hosszú nyakú, nagy testű (akár 30 méteresre és 100 tonnásra is megnövő) Sauropodák talplenyomatai csodálhatók meg. Ebből egy egész csorda is végigtrappolt annak idején a területen, így a nyomok elképesztően hosszan húzódnak át a falon.

A teljes felület 65 ezer négyzetmétert tesz ki. Évmilliókkal ezelőtt a szikla természetesen vízszintesen helyezkedett el, ez volt a talaj, vagyis a nagy testű dinók nem a meredek falon másztak fel, pláne nem repültek. A szikla a lemeztektonikai mozgások következtében vált csaknem függőlegessé (egészen pontosan 72 fokos szöget zár be a vízszinteshez képest).

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás