promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kék bőrű emberekről kerültek fel képek az internetre, ezek valós képek, így teljesen meg fogsz döbbenni
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A család egy elszigetelt közösségben élt.

Azt már előre le kell szögezni, hogy tényleg kék bőrű emberekről van szó, nincs szó semmi rejtélyről, mivel a család egy nagyon ritka genetikai rendellenességnek köszönheti a különleges bőrszínt. A rendellenesség annyira ritka, hogy a világ népességének csupán 0,0035 százalékát érinti. Szinte elképzelni is nehéz, hogy ez mennyire csekély szám.

Methemoglobinémiának hívják ezt a ritka elváltozást.

A rendellenesség hatására pedig megemelkedik a methemoglobin szintje a vérben. A hemoglobin vastartalmának oxidációját követően jön létre a methemoglobin, ez pedig képtelen az oxigén megkötésére. Ennek hatására pedig a vér a vörösvérsejtek hiányában barna színű lesz, így az ajkak pedig lilás árnyalatot kapnak.

Az 1820-as években a Fugate családot ilyen rendellenesség érte, így pedig hét gyermekük közül négy is kék bőrrel született. Majd ez úgy érinttette a jövő generációkat is, hogy nagyon elszigetelt közösségben éltek, így pedig a házassági mozgásterük is kicsi volt, így megesett az is, hogy nagyon közeli rokonokkal házasodtak össze. Így később is megesett ez a rendellenesség.

A külsejük ellenére a kék családtagok egészségesek voltak, Luna Fugate például 84 éves koráig élt. Később a 20. században több tudós is foglalkozott a családdal, majd a közösség kinyílt, így pedig 1975-ben született az utolsó kék vérű Fugate.

A Weird History egy nagyon informatív Youtube-videót is készített a Fugate család történetéről, amelyben az elején megidézik a filmtörténelem híres kék figuráit is, mint például a Marvel X-men univerzumának tagjait is.

(via Index)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás