promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kék bőrű emberekről kerültek fel képek az internetre, ezek valós képek, így teljesen meg fogsz döbbenni

Kék bőrű emberekről kerültek fel képek az internetre, ezek valós képek, így teljesen meg fogsz döbbenni

Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A család egy elszigetelt közösségben élt.

Azt már előre le kell szögezni, hogy tényleg kék bőrű emberekről van szó, nincs szó semmi rejtélyről, mivel a család egy nagyon ritka genetikai rendellenességnek köszönheti a különleges bőrszínt. A rendellenesség annyira ritka, hogy a világ népességének csupán 0,0035 százalékát érinti. Szinte elképzelni is nehéz, hogy ez mennyire csekély szám.

Methemoglobinémiának hívják ezt a ritka elváltozást.

A rendellenesség hatására pedig megemelkedik a methemoglobin szintje a vérben. A hemoglobin vastartalmának oxidációját követően jön létre a methemoglobin, ez pedig képtelen az oxigén megkötésére. Ennek hatására pedig a vér a vörösvérsejtek hiányában barna színű lesz, így az ajkak pedig lilás árnyalatot kapnak.

Az 1820-as években a Fugate családot ilyen rendellenesség érte, így pedig hét gyermekük közül négy is kék bőrrel született. Majd ez úgy érinttette a jövő generációkat is, hogy nagyon elszigetelt közösségben éltek, így pedig a házassági mozgásterük is kicsi volt, így megesett az is, hogy nagyon közeli rokonokkal házasodtak össze. Így később is megesett ez a rendellenesség.

A külsejük ellenére a kék családtagok egészségesek voltak, Luna Fugate például 84 éves koráig élt. Később a 20. században több tudós is foglalkozott a családdal, majd a közösség kinyílt, így pedig 1975-ben született az utolsó kék vérű Fugate.

A Weird History egy nagyon informatív Youtube-videót is készített a Fugate család történetéről, amelyben az elején megidézik a filmtörténelem híres kék figuráit is, mint például a Marvel X-men univerzumának tagjait is.

(via Index)