promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valami történt: földöntúli zavar érkezik a Naprendszer pereméről, a NASA is bizonytalan
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Értelmetlen adatokat közöl a NASA űrszondája.

A Voyager-1 űrszondát már 45 évvel ezelőtt lőtték fel a világűrbe, ez a NASA legrégebbi űrszondája. Szinte hihetetlen, de a veteránnak számító szerkezet immár a Naprendszer peremén jár, és még adatokat is küld haza a Földre, és mindeddig nagyon pontos mérésekkel szolgált. Ám most valami történt vele, mivel a NASA bevallása szerint a Voyager-1 irányítórendszere által küdött adatok már nem felelnek meg a valóságnak.

A NASA mérnökeit zavarba hozzák az adatok.

A rendszer ugyan működik, de az általa küldött telemetrikus adatok már nem jók, úgy tűnik, mintha véletlenül generálták volna ezeket. Látszólag nincs hiba, mivel a "hiba" nem indította el a szonda biztonsági üzemmódját sem.

Az irányítórendszer rendeltetésszerűen működik, ez abból is látszik, hogy a Voyager antennája által leadott jel nem gyengült. Ám az általa küldött adatok hibásak. A NASA képviselője azt nyilatkozta, hogy dolgoznak a megoldáson, és ha van, akkor a NASA szakemberei meg is találják azt.

A Voyager-1 amúgy 14 és fél milliárd mérföldre van a Földtől, a szerkezet az ember által épített szerkezet, amely legtávolabbra került a Földtől.

A szonda 1977-ben hagyta el a Füldet, áramellátása 2025-ig biztosított, a 45 éve húzódó misszió így is hosszabb, mint amennyire tervezték.

(via Qubit)

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás