promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valódi pokol szabadulhat ránk, ha a Marsról hozott kőzetmintákban veszélyes organizmusok lapulnak
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Még van időnk kitalálni, hogyan kerüljük el a fertőzést.

Biztosan sokan látták a Világok harca című 2005-ös Spielberg-mozifilmet (vagy olvasták az alapul szolgáló H. G. Wells-regényt), amelyben a Földet idegenek támadása éri, és végül éppen azok okozzák a marslakók vesztét, „akiket” hajlamosak vagyunk mi is semmibe nézni: az apró, láthatatlan vírusok és baktériumok.

Ugyanez a forgatókönyv fordítva is lejátszódhat, a kutatók ugyanis attól tartanak, hogy a vörös bolygó meghódítása során olyan organizmusokkal találkozhatunk, amelyekkel szemben nem vagyunk immunisak. Vagy ami még rosszabb: ezeket a fertőző szervezetek magunkkal hozhatjuk a Földre, hatalmas, pusztító járványt elindítva.

A NASA már rengeteg marsi kőzetet gyűjtött össze, de a szakemberekben csak most merült fel komolyabban, hogy például a Perseverance marsjáró által kibányászott minták akár mikrobiális élőlényeket, és ezzel halálos veszélyt is rejthetnek magukban. Mielőtt tehát elhozzuk őket a Földre, komoly óvintézkedéseket kell tennünk, nehogy pórul járjunk.

„Azt hiszem, nagyon alacsony a valószínűsége annak, hogy bármilyen élő szervezet található a Mars felszínén. De persze van valamennyi esély rá”

– mondta kissé nagyképűen és meggondolatlanul Peter Doran geológus, aki extrém környezetekben vizsgálja az élet lehetőségeit. Szerencsére még van időnk felkészülni, hiszen mire rakományokat tudunk elszállítani a vörös bolygóról, addig eltelik jó pár év, illetve elköltünk még néhány milliárd dollárt.

Jelenleg a Perseverance marsjáró tartályában 8 darab kőzetminta található, például egy olyan kráterből, amelyben hajdan talán víz lehetett. A port és szikladarabokat az eszköz fémhengerekbe zárja, ezekből 42 darabot tud majd megtölteni a marsi vándorlásai során.

Biztató lehet, hogy a Földön a mintákat közel 500 Celsius-fokra felhevítve akarják majd megvizsgálni, ez pedig elég lehet a különféle organizmusok elpusztításához is. A csomag landolása azonban nem megy majd egyszerűn, ha tehát a marsi kapszulákból kiszabadul valami számunkra káros és veszélyes, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás