promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meglepő helyről kapnak segítséget az ukrán menekültek – erre senki sem számított
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ukrán menekülteknek segít egy orosz földalatti hálózat.

Azok, akik Moszkva miatt voltak kénytelenek elhagyni a hazájukat, meglepő helyről kaptak segítséget: orosz önkéntesek hálózatai segítik őket.

Amikor Bogdan Goncharov, a felesége, és a 7 éves lányuk március közepén elmenekültek a szülővárosukból, Mariupolból az ágyúzás elől, egy Oroszország által ellenőrzött területen kötöttek ki. Goncsarov attól tartott, hogy több ezer kilométerre elszállítják őket, miután hallotta, hogy más menekülteket elküldtek Szibériába, de sikerült felvennie a kapcsolatot egy orosz önkéntessel, aki megszervezte, hogy szállítsák át őket Oroszországon keresztül az észt határig.

„Csoda, hogy kijutottunk. Ez az önkénteseknek köszönhető"

– mondta a 26 éves Goncsarov, aki most Svédországban kezd új életet.

Többen is mesélnek hasonló történeteket, orosz önkéntesek tanácsokkal látják el az ukrán menekülteket, ha véletlenül orosz területre tévednek, utazási útvonalakat, valamint segítséget nyújtanak, pénzt, szállítást és szállást.

Bár az önkéntesek többsége külföldön tartózkodik, vannak olyan orosz állampolgárok is, akik még mindig a hazájukban élnek, és sokan közülük titokban dolgoznak, hogy elkerüljék az orosz hatóságok figyelmét. Ez az egyik kifejezési módja annak, hogy nem értenek egyet a háborúval, mivel nyíltan nem emelhetnek szót ellene.

„Mindnyájunkban állandó a bűntudat”

– mondta a 20 éves, Grúziában élő orosz származású Maria Belkina, aki egy olyan csoportot vezet, amely állítása szerint mintegy 300 ukránnak segített már. Elmondása szerint sokan keresik meg Oroszországból, hogy felajánlják a segítségüket.

Ezek a csoportok nem csupán az Ukrajnából menekülő ukránoknak segítenek, hanem ezer vagy több ukránnak segítettek elhagyni Oroszországot is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás