promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rengeteg számítógép és okostelefon van veszélyben Magyarországon - Erre érdemes lenne figyelni
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem csak a magyarok, a világ többi részén is sokan félvállról veszik, ha a számítógép vagy okostelefon védelméről van szó.

A digitális világban mindig résen kell lenni, de alapvető szabály, hogy ne adjuk ki az adatainkat ismeretleneknek. A hackerek rengeteg átverést alkalmaznak, hogy megszerezzék tőlünk ezeket, és visszaéljenek vele.

Ne feledjük, hogy egy cég, áruházlánc, de még a saját bankunk se fogja a bankkártyánk adatait kérni. Ezt soha semmilyen körülmények között ne adjuk ki senkinek. A magyar bankok semmilyen csatornán (e-mail, SMS, telefon) nem szokták az ügyfeleiket arra kérni, hogy adják meg a bankkártyára vonatkozó összes adatukat, e-bank jelszavukat, telefonszámukat, vagy telepítsenek távoli elérést biztosító programokat.

Ma már arra is kell figyelni, hogy soha ne nyissunk meg olyan fájlmellékleteket, amelyeket nem várt, vagy amelyeket ismeretlen személyektől kaptunk. Még Messengerben is érdemes rákérdezni a saját ismerősünknél, ha gyanús linket küldött nekünk, mivel lehet nem ő volt.

Fontos, hogy mindenhol erős jelszavakat használjunk, és akármennyire is macerásnak tartják sokan, érdemes alkalmazni a kétlépcsős azonosítást.

Az erős jelszóadás nem az erőssége a magyaroknak, szóval hazánkban sem állunk túl jól ezzel. Nem olyan rég volt a jelszó világnapja, így a biztributor és az N-able összegyűjtötte a leggyakrabban használt rossz jelszavakat.

Felhívták a figyelmet arra, hogy adatlopások közel 80%-át lopott, feltört jelszavakkal követik el. Természetesen ahogy mi is fent említettük, léteznek más típusú támadások is - a rosszindulatú programoktól a social engineeringig -, de ez is mutatja, hogy a jelszavak központi szerepet játszanak bárki biztonsági helyzetében.

A top 10 leggyakrabban használt rossz jelszó ez mostanság:

  1. 123456
  2. Password (ennek magyarul ugyebár az a jelentése, hogy jelszó)
  3. 12345678
  4. Jelszójelszó
  5. 111111
  6. Jelszó123
  7. iloveyou (ez magyar azt jelenti szeretlek)
  8. abc123
  9. adminadmin

A cég szerint az is aggasztó például, hogy még mindig rengetegen használják jelszóként a háziállatuk nevét, vagy éppen a születési dátumukat.

Nagyon fontos tehát, hogy erős, egyedi jelszavakat használjunk, és alkalmazzuk a többfaktoros (MFA) vagy kétfaktoros (2FA) hitelesítést. Ne legyünk lusták gyakran megváltoztatni a jelszavunkat, és amit már egyszer használtunk, azt inkább dobjuk félre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás