promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végre valami jó: megtalálták a csodaszert, ami órák alatt lebontja a műanyagot
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy csapásra felszámolhatók lesznek a vizeket pusztító hulladékhegyek.

Úgy tartják, hogy a földi élővilágra a mindenfelé felgyülemlő, és a természetet villámtempóban megmérgező műanyaghulladék jelenti a legnagyobb fenyegetést. Plasztik tasakot már közel 10 900 méteres mélységben is találtak, vagyis szinte a 11 kilométer mély Mariana-árok legfenekén.

Az óceánokban, tengerekben úszó szemét harmada műanyag, negyede fém, míg az egyéb szennyező anyagok (üveg, gumi stb.) aránya a 2 százalékot sem éri el. A vizekben lévő hulladékok 89 százalékát egyszeri használatú termékek alkotják, ami óriási pocséklást jelent.

Most azonban felderengeni látszik a fény az alagút végén, hiszen texasi kutatók kifejlesztettek egy enzimet, amely rendkívül biztató eredményeket produkál. Képes akár órák alatt lebontani a műanyagot, ahelyett, hogy

a természet ezt a munkát évszázadok alatt végezné el.

Mivel a Földön használt műanyagoknak csupán a 10 százalékát hasznosítják újra, az újfajta enzimnek bőven akadna dolga. Nemcsak gyorsan dolgozik, de alacsonyabb hőmérsékleten (30 Celsius-fok alatt) is hatékony, ami szintén a jó tulajdonságai közé sorolható.

A kifejlesztett enzimvariáns különösen a hőre lágyuló PET műanyagok esetében képes jó munkát végezni, ez ugyebár a műanyag palackok és csomagolóanyagok leggyakoribb alapanyaga, és ezáltal a legnagyobb szennyező.

A szupergyors lebontásra képes biokatalizátor már azelőtt felszámolja a műanyagból álló szemétdombokat, hogy azok az élővizekben kötnének ki. Ha elterjed a használata, akkor a legnagyobb szennyezőknek számító vállalatokat már lehetne arra kötelezni, hogy a saját telephelyükön semmisítsék meg a mérgező hulladékot.

Az újfajta enzim működése egyszerű, hiszen a PET műanyagot kisebb részecskékre bontja, amit depolimerizációnak neveznek. Aztán kémiai úton ismét összerakhatók, újrahasznosíthatók, és ezzel a világ egy nagy problémája már meg is van oldva.  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás