promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA eltüntette a vizet a Földről, és elképesztően érdekes dolgokat talált
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fel kell készülnünk egy újabb jégkorszakra.

A Földünket nem véletlenül nevezik kék bolygónak, ugyanis a felszínének mintegy 71 százalékát víz borítja. Ennek jó része (97 százaléka) az ember számára kevésbé értékes a magas sótartalma miatt, viszont az élővilág egésze szempontjából nyilván nélkülözhetetlen.

Nemrég a NASA eljátszott azzal a gondolattal, hogyan nézne ki a bolygónk vizek nélkül. Elég furcsán, hiszen ha a tengerek és óceánok egyenletesen borítanák be a felszínét, akkor mintegy 2700 méter vastag burkot képeznének rajta. Ennél azonban jóval nagyobb eltérések mutatkoznak, a legmélyebb pontnak számító Mariana-árok például 11 400 méterre található a vízfelszíntől.

A NASA animációján jól látszik, hogy ha fokozatosan csapolnánk le Földünk vizeit, akkor sokáig csak a kontinensek, szigetek közvetlen környéke válna szárazzá. 3000 méterre eljutva aztán rengeteg víz tűnne el, mígnem 6000 méter környékén szinte minden csontszárazzá válna, kivéve a már említett Mariana-árok környékét.

A videó nemcsak afféle játékos érdekesség, hanem sok minden megtudható belőle az óceánfenékről, illetve magáról az emberi evolúcióról is. A legutóbbi jégkorszak glaciális maximuma idején például (26–19 ezer éve) a tengerszint a mainál 125 méterrel alacsonyabban volt, hiszen rengeteg víz volt jégbe zárva.

A kontinensek és más szárazföldek között tehát földhidak alakultak ki, amelyek megkönnyítették elődeink vándorlását egyik területről a másikra. Az emberek így jutottak át például a kontinentális Európából a mai Egyesült Királyság (a Brit-sziget és Ír-sziget) területére, de a szárazföldi sáv Észak- és Dél-Amerika között is szélesebb volt akkoriban.

Nincs kétség afelől, hogy a jövőben újra megismétlődhet egy jégkorszak a Földön. A mostani kutatások tehát azt is segítenek megérteni, milyen természeti környezettel voltak kénytelenek szembesülni őseink, és jó lehetőséget teremt, hogy felkészüljünk arra, amikor ezek a kihívások ismét felbukkannak előttünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás