promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orosz-ukrán háború: Hamis videókkal próbálnak nyerészkedni TikTokon
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A TikTok lett az a platform, ahol rengeteg megtévesztő videó kering az ukrajnai háborúról.

A leginkább fiatalok által használt alkalmazás folyamatosan küzd a hamis videók ellen, de a NewsGuard weboldal vizsgálata szerint az új felhasználók a csatlakozást követő 40 percen belül hamis tartalommal találkoznak az orosz-ukrán háborúról.

A háború korai napjaitól kezdve a hamis élő közvetítések hozták a legtöbb megtekintést a TikTokon. A recept egyszerű: a felhasználó talál egy drámai videót egy régi konfliktusról vagy valamilyen katonai gyakorlatról, alászinkronizál valamilyen hamis információt, majd elindítja, mintha élőben jelentkezne be, közben pedig adományokat kér a háború miatt.

Az egyik ilyen fiókot március közepéig közel 30 millióan nézték meg. Három kivételével az addigi élő közvetítések rövid klipek voltak egy régi ukrán katonai kiképzésről készült YouTube-videóból, még 2017-ből.

A legtöbb hamis élő közvetítés könnyen megtalálható olyan népszerű hashtagek alatt, mint például #Ukraine vagy #UkraineWar.

A másik gyakori átverés pedig a katonai játékokból érkezik. A grafikák már egyre valósághűbbek, így sokszor használják fel őket megtévesztésre. A videojátékokból, például az Arma 3-ból és a Call of Dutyból származó jelenetek elárasztották a TikTokot. A hamis légi csaták, köztük a vadászgépek lelövését bemutató felvételek különösen népszerűnek bizonyultak. De háborús filmekből, tévésorozatokból is felturbózzák az akciót.

Ezenkívül gyakoriak még a régi katonai konfliktusokból származó videók, például líbiai, szíriai és csecsenföldi harcokról készültek, amiket úgy adnak el, mintha frissek lennének.

Bár a TikTok is együttműködik független tényellenőrzőkkel, jelenleg is rengeteg hamis videó kering a platformon, ezért érdemes óvatosan kezelni az ott megjelent anyagokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás