promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ördögi látvány: a pokol kapuja nyílt meg egy kaliforniai víztükörben
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Még nézői is akadtak a döbbenetes látványosságnak.

Riasztó látványnak lehettek tanúi azok, akik az USA nyugati részén lévő Napa-vidék egyik tavához látogattak el. A Berryessa nevű állóvízben ugyanis egy hatalmas, kör alakú nyílás jelent meg, és azon keresztül akadálytalanul zúdult le a víz – látszólag a semmibe.

Akik az Egyesült Államok ezen (szőlőiről és borairól híres) vidékén laknak, azok viszont aligha lepődtek meg a mintegy 22 méter átmérőjű lyukon. Míg az idegenek talán a pokol kapujának hihetik, a helyiek jól tudják, hogy az csupán a víztározóként szolgáló Berryessa tó túlfolyója.

Fotók: Profimedia

Akkor nyitják meg, amikor a vízszint elér egy bizonyos magasságot, így védik meg a környéket az áradástól, elöntéstől. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a spirálisan lefelé zúduló víz kísérteties látványt nyújt.

A Berryessa az 1950-es évek óta létezik, akkor építettek meg arrafelé egy vízierőművet. Az oroszos hangzású név valójában spanyolos, sőt baszkos, mégpedig az első itteni európai telepesek, a Berrelleza család után keresztelték el – kissé angolosítva – a közeli völgyet.

A látványos túlfolyó másodpercenként 1360 köbméter víz elnyelésére képes. Nem tanácsos a közelébe menni működés közben, 1997-ben például egy nő meghalt itt, amikor a zuhatag magával rántotta a mélybe. Mivel egyre több a látogató a tó ezen része környékén, a veszélyes nyílást kerítéssel zárták el az emberek elől, az úszást és csónakázást pedig megtiltották a vízben.

A pokol kapujának nevezett helyekből egyébként több is van Földünkön. A leghíresebb talán a türkmén Derweze falu közelében lévő égő nyílás a talajban, amely 1971-ben alakult ki egy földgázzal teli barlang feltárása és berobbanása révén.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás