promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy kis szexért cserébe mindent elkövetnek ezek a madarak – videó
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

David Attenborough is a legkülönlegesebbek közé sorolta őket.

A különös nevű lantfarkúmadár-félék Ausztráliában élnek, általában az embertől távol eső erdőségek, bozótosok mélyén. Az európai közönség alighanem David Attenborough természetfilmjeiből ismerheti őket, mégpedig egy furcsa tulajdonságuk révén.

A nagyra (akár 80–100 centisre is) megnövő, ugyanakkor kecses madarak – amelyek farktollazata valóban lantra emlékeztet – kiváló hangutánzó képességgel rendelkeznek. Akár 20-féle madárfaj hangját is utánozni tudják, és ezt a trükkjüket elsősorban a párkereséskor vetik be.

Az emberi tevékenység őket sem hagyja érintetlenül, Attenborough páratlanul érdekes videójában például viccesen hangzik, ahogy a fényképezőgép, az autóriasztó, a taps vagy a láncfűrész hangját utánozzák. Ennek feltételezhetően abban van szerepe, hogy a hímek lenyűgözzék tudásukkal a nőstényeket.

A madarak mindent megtesznek egy jó kis szexért cserébe, ami persze náluk nem az örömszerzést, hanem a szaporodást szolgálja. A hím nemcsak az együttlét előtt parádézik, hanem a párosodás után is hihetetlen show-t mutat be a nősténynek. Táncol, ugrál, a farktollait a feje fölé csapja, és úgy távolodik el választottjától.

A vízálló és ragadozóbiztos fészket ezután a nőstény készíti el, majd egyetlen tojását is egymaga költi ki 50 nap alatt. A csibe nevelése ugyancsak az ő dolga, a hím tehát meglehetősen lusta és nemtörődöm partner.

Rejtett kamerák segítségével a kutatóknak ismét sikerült bepillantaniuk ezen érdekes madarak magánéletébe. Ezúttal a pompás lantfarkúmadár nevű változatot vették górcső alá, és sok új információt szereztek róla.

A párzási időszakban a hímek egy csodálatos, kerek színpadot építenek maguknak a földre, ahol aztán előadják lehengerlő táncukat. Produkció közben a nőstények csendben várakoznak, és valószínűleg azon gondolkodnak, hogyan reagáljanak a hím közeledésére.

A zenés-táncos előadás a kutatók szerint a nőstény szorongásának, félelmének megszüntetését célozza. Ha a hím elnyeri a bizalmát, vagyis nyugodtan rábízza magát, akkor a megtermékenyülés esélye is jelentősen megnő. A párzást többször is megismételhetik, hogy az utód biztosan világra jöjjön.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás